AMSTERDAM - Een veel slechter dan verwacht Amerikaans macrocijfer heeft de belangrijkste beurzen in Europa in mineur doen eindigen. Amerikaanse consumenten hebben in juni minder vertrouwen gekregen in de economie, terwijl gerekend was op een veel positiever sentiment.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot de laatste dag van het tweede kwartaal 1,4 procent, ofwel 3,53 punten, lager op 254,71 punten. De MidKap, de index voor middelgrote bedrijven, sloot 0,7 procent lager op 364,38 punten.

Op de borden van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden minnen van 1 tot 1,7 procent. De index voor het consumentenvertrouwen voor juni bleef steken op 49,3 terwijl analisten hadden gerekend op een indexcijfer van 55. In mei bereikte het vertrouwen nog het hoogste niveau sinds september 2008.

Deflatie
Uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat bleek dinsdagochtend dat de prijzen in de landen die de euro gebruiken in juni met 0,1 procent zijn gedaald. Het gaat voor de eerste keer sinds de euro een betaalmiddel is om negatieve inflatie, ofwel deflatie.

"Inflatie speelt momenteel een ondergeschikte rol in de economie'', aldus beleggingsstrateeg Ronald van Doeswijk van Iris. "Het is een blikvanger, maar het past in het beeld. We wisten dat er deflatie aan zat te komen. De cijfers over de economische groei zijn belangrijker.''

Olie
De olieprijs, die de hele dag een plus had laten zien, daalde 2,7 procent na de bekendmaking van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Het Britse BP en het Franse Total verloren tot 1,8 procent. Royal Dutch Shell noteerde 1,7 procent lager. Het olieconcern heeft maandag een deel van de productiecapaciteit in Nigeria uit voorzorg moeten stilleggen na een vermeende aanval door rebellen.

In Amsterdam stond verder bouwbedrijf Heijmans in de schijnwerpers. Het bedrijf maakte een opvallende koerssprong. Het aandeel steeg met bijna 29 procent tot 1,49 euro. De stijging hangt samen met een claimemissie die het bedrijf maandag aankondigde.

TomTom
Ook TomTom steeg flink. Het aandeel won ruim 5,2 procent tot 8,57 euro. Aandeelhouders keurden dinsdagochtend een claimemissie door het bedrijf van navigatieapparatuur goed.

De euro noteerde dinsdagmiddag 1,4015 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,4050 dollar.