NIEUWEGEIN - De automatiseerder Ordina heeft zijn financiële positie versterkt door de uitgifte van aandelen en het afsluiten van een lening. Daarmee denkt het bedrijf zich te kunnen redden op de ,,moeilijk te voorspellen markt''.

Dat heeft Ordina dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf geeft 7,8 miljoen aandelen uit waarmee het aantal uitstaande aandelen met bijna een vijfde toeneemt.

De uitgifte, goed voor 20,7 miljoen euro, wordt grotendeels afgenomen door verzekeraar Delta Lloyd en de investeerders Cyrte en Janivo. Delta Lloyd krijgt door de aankoop een belang van circa 5 procent in Ordina. Cyrte en Janivo, die samen investeren, bezitten ongeveer 6,5 procent van het bedrijf.

Doorverkopen
De resterende 2,1 miljoen aandelen worden gekocht door zakenbank MeesPierson, die ze kan doorverkopen aan investeerders. Delta Lloyd, Cyrte en Janivo kunnen hun aandelen pas verhandelen na de publicatie van een prospectus. Ordina verwacht dat in de komende negentig dagen te doen. De drie investeerders betalen 2,65 euro per aandeel.

Ordina sloot verder een zesjarige lening van 27,5 miljoen euro af bij ING en Delta Lloyd. Volgens bestuursvoorzitter Ronald Kasteel bleef Ordina ook zonder deze maatregelen om de financiën te versterken ruim binnen de afspraken met de banken.

Kasteel is ervan overtuigd met de aangekondigde instrumenten over een solide financieringsbasis te beschikken. ,,Hiermee kunnen we de komende jaren de uitdagingen van de huidige marktomstandigheden aan.''