NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag goed aan de week begonnen. Dat was vooral te danken aan de hogere olieprijzen. Die hadden een positief effect op de koersen van oliemaatschappijen en andere aan energie gerelateerde fondsen.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 8529,38 punten. Dat is een stijging van 1,1 procent ofwel 90,99 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg met 0,9 procent tot 927,23 punten, een stijging met 8,33 punten.

De technologiebeurs Nasdaq noteerde aan het einde van de handelsdag 1844,06 punten. Dat is 5,84 punten ofwel 0,3 procent hoger.

Beter gevoel
De prijs voor ruwe olie steeg maandag ruim 3 procent na een aanval van Nigeriaanse rebellen op een olie-installatie in het Afrikaanse land. Maar ook een beter gevoel over de Amerikaanse economie deed de olieprijzen stijgen, aldus analisten.

De prijs van een vat olie kwam boven de 71 dollar (50,40 euro) te liggen. De koers van Chevron steeg daarop met 1,3 procent en die van Exxon met 1,7 procent.

Credit Suisse
De koers van huizenbouwer KB Home schoot ruim 6 procent omhoog na positieve uitlatingen van Credit Suisse.

De veroordeling van Bernard Madoff tot een celstraf van 150 jaar wegens de grootste zwendel in de geschiedenis van Wall Street leek op de beurzen weinig invloed te hebben.

Wel waren de beleggers maandag nog in afwachting van een hele reeks macrocijfers die later in de week komen. Het gaat daarbij om onder meer cijfers over de werkgelegenheid in de VS, de verkoop van huizen, de huizenprijzen, de inkoopmanagersindices en het consumentenvertrouwen. Beleggers hopen dan aanwijzingen te zien dat de economie aan het opkrabbelen is en dat het ergste van de recessie achter de rug is.

Internationaal
Op de heel korte termijn put de Amerikaanse investeerder hoop uit de internationale markten, waar een redelijke activiteit is waar te nemen, aldus marktanalist Joseph Battipalgia,

De handelsweek op Wall Street is deze week maar vier dagen. Vrijdag zijn de beurzen gesloten, in de aanloop naar het lange weekeinde van 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

De euro was aan het eind van de handelsdag in New York 1,4077 dollar waard. Bij de sluiting van de beurzen in Europa was dat 1,4050 dollar.