AMSTERDAM - De belangrijkste effectenmarkten in Europa zijn positief aan de handelsweek begonnen. In de loop van de dag bouwden de indices hun winsten verder uit, op een relatief rustige handelsdag gemeten naar volumes. In Amsterdam ging het aandeel Draka fors omhoog na berichten over een mogelijke fusie.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot 1,5 procent, of wel 3,8 punten, hoger op 258,24 punten. De MidKap voor het middensegment won 2 procent tot 366,96 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen 2 tot 2,3 procent omhoog. De Londense FTSE bleef iets achter en won 1,3 procent.

Cijferseizoen
Beleggers wachten op een grote hoeveelheid macrocijfers en de aftrap van het cijferseizoen door Océ later deze week. Donderdag worden er cijfers bekendgemaakt over het banenverlies in de Verenigde Staten.

Ook komen onder meer gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS, de inkoopmanagersindices en de verkoop en prijzen van huizen. Ook uit Europa komen deze week veel macrocijfers.

Vuurwerk
 "Er komt deze week vuurwerk uit macrodata. De handel zal data-afhankelijk verlopen. Als er economische groei aan de horizon te zien is, dan kunnen de koersen stijgen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens Koenders willen veel handelaren tegen het einde van het tweede kwartaal hun portefeuilles nog opschonen met fondsen die de laatste tijd goed hebben gepresteerd. "Koop de winnaars.''

Een grote winnaar op het Damrak was Draka met een koerssprong van 21,3 procent. Het kabelbedrijf is in gesprek met het Italiaanse Prysmian over een mogelijke fusie, maar de onderhandelingen bevinden zich nog wel in een vroeg stadium.

Fornix
Ook biofarmaceut Fornix stond in de schijnwerpers. Het aandeel maakte een koerssprong nadat de rechter bepaalde dat de vergoeding voor medicijnen van Fornix moet worden voortgezet. Fornix sloot 10,8 procent hoger.

In Europa stonden met name financiele fondsen hoger. Het Britse Barclays won 4,3 procent, het Franse BNP Paribas ging 3 procent omhoog en in Amsterdam kreeg ING 1,7 procent erbij.

Een hogere prijs voor olie stuwde energiegerelateerde aandelen. De prijs voor een olie steeg 2,5 procent tot ruim 70 dollar. Shell kon 2,3 procnet bijschrijven, BP won 1,9 procent.

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag 1,4050 dollar. Vrijdag was de Europese munt 1,4040 dollar waard.