AMSTERDAM - Kabelbedrijf Draka is in gesprek met het Italiaanse Prysmian over een mogelijke fusie. De gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium, aldus Draka maandag.

Het aandeel van Draka schoot hierop met ruim 20 procent omhoog.

Hoewel Draka over een fusie spreekt, komt het volgens analist Martijn den Drijver van effectenhuis SNS Securities neer op een overname door het Italiaanse bedrijf. De marktwaarde van Draka bedraagt momenteel 365 miljoen euro. Prysmian is 1,8 miljard euro waard op de beurs.

Schaalvoordelen
Een samengaan tussen de twee bedrijven zou volgens Den Drijver een marktleider creëren in verschillende segmenten van de kabelmarkt en zou moeten leiden tot substantiële schaalvoordelen. Samen zijn de bedrijven goed voor een omzet van 7,9 miljard euro.

Volgens de berekeningen van Den Drijver zouden aandeelhouders van Draka tenminste een premie van 20 procent moeten krijgen, vanwege de synergievoordelen. Dit zou volgens hem neerkomen op een bod van minimaal 2,60 euro per aandeel. "Als Prysmian geen of een kleine premie wil betalen, zullen andere bedrijven misschien meer willen bieden voor Draka.''

Lekken
Draka maakt de gesprekken bekend, omdat er een 'verhoogd risico' bestaat tot het lekken van informatie door de betrokken partijen. "Er is op dit moment geen enkele zekerheid dat er een transactie zal plaatshebben'', aldus het bedrijf.

De bedrijven moeten volgens Draka allereerst de belangrijkste elementen van een mogelijke combinatie voldoende definiëren. Vervolgens zal een mogelijke transactie volgens het bedrijf moeten worden voorgelegd aan de betrokken raden, de aandeelhouders en de werknemers. Ook is de fusie nog onder voorwaarde van financiering.

Volgens Draka is een combinatie tussen de twee ondernemingen in de vorm van een juridische fusie (aandelenruil) in het belang van alle stakeholders.