AMSTERDAM - Beleggers kijken deze week opnieuw uit naar Amerikaanse macrocijfers die de hoop op een lichte economische stabilisatie een basis zouden kunnen geven. Tegelijkertijd heerst er spanning of er al indicaties zijn hoe het tweede kwartaal, dat deze week eindigt, voor bedrijven is verlopen.

Deze week komen al de eerste bedrijven met cijfers over de afgelopen drie maanden.

Printerfabrikant Océ maakt donderdag de gegevens over het tweede kwartaal bekend. Onder grote bedrijven in de Verenigde Staten is aluminiumproducent Alcoa de eerste de op 7 juli met cijfers komt.

Banen
Vooral gegevens over de Amerikaanse economie staan in de belangstelling van handelaren deze week. Donderdag worden er cijfers bekend over het aantal banen in juni. Ook komen de komende dagen gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS, de verkoop van auto's en fabrieksorders.

De cijfers zouden een nieuwe impuls kunnen geven aan het idee dat aan het begin van het tweede kwartaal ontstond, dat de economie niet meer hard achteruit gaat.

In het tweede kwartaal lieten de koersen op de beurzen wereldwijd een stijgende lijn zien, na maandenlange dalingen. Afgelopen tijd deden beleggers weer een kleine stap terug.

"Op de beurzen was er de afgelopen tijd sprake van consolidatie, goede cijfers zouden de koersen weer kunnen doen stijgen'', aldus een Amerikaanse analist.

Onafhankelijkheidsdag
De handelsweek is in de Verenigde Staten kort, omdat de beurzen op Wall Street vrijdag zijn gesloten in aanloop naar het lange weekeinde van de 4e juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. "Dit soort weken kunnen volatiel zijn'', aldus een handelaar.

Een zaak die komende week ook de aandacht van de financiële wereld zal trekken, is de bekendmaking van de buitenlandse oliecontracten in Irak.

Waarschijnlijk dinsdag of woensdag zullen de oliemaatschappijen bekend worden die verscheidene olie- en gasvelden in Irak mogen gaan ontwikkelen. Het is voor het eerst in bijna veertig jaar dat er buitenlandse bedrijven in de Iraakse oliesector kunnen stappen.

Daarnaast staat ook de rechtszaak tegen Bernard Madoff in de belangstelling. De zwendelaar, die mogelijk de grootste piramidefraude van deze tijd heeft opgezet, krijgt maandag de lengte van zijn gevangenisstraf te horen. Madoff heeft beleggers wereldwijd voor zeker 13 miljard dollar opgelicht.