REDWOOD SHORES - Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 de nettowinst met 7 procent zien dalen tot 1,89 miljard dollar. Dat maakte 's werelds op twee na grootste producent van software en de grootste op het gebied van bedrijfssoftware dinsdag nabeurs bekend.

De winst per aandeel viel ondanks de winstdaling hoger uit dan analisten hadden verwacht. De nettowinst werd onder meer beïnvloed door de sterke dollar.

Oracle wist meer omzet te behalen met onderhoudsdiensten van software. Daar steeg de omzet met 8 procent tot ruim 3 miljard dollar. Bij de verkoop van nieuwe software daalde de omzet echter met 13 procent tot 2,7 miljard dollar. De totale omzet daalde met 5 procent tot 6,9 miljard dollar.

Tevreden
De top is tevreden met de behaalde resultaten. "Het is een bijzonder goede prestatie gegeven wat er de afgelopen twaalf maanden in de wereldeconomie is gebeurd."

Over het hele gebroken boekjaar 2008/2009, dat tot eind mei loopt, kwam de omzet uit op 23,3 miljard dollar. Dat is een stijging van 4 procent. De nettowinst steeg met 1 procent tot 5,6 miljard dollar.