AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag voor de vierde handelsdag op rij met verliezen gesloten. Beleggers vrezen dat het economische herstel mogelijk langer op zich laat wachten dan eerder werd gedacht.

De AEX-index in Amsterdam sloot 5,78 punten (2,3 procent) lager op 251,23 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 7,94 punten ofwel 2,2 procent in de min op 358,85 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 1,2 tot 1,9 procent omlaag.

"Beleggers vragen zich af of de rally sinds maart niet te hard is gegaan. Het is niet dat er belangrijke negatieve cijfers zijn, maar er is een gebrek aan positieve berichten", zegt vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Dresdner VPV.

Correctie
"Bij elke daling wordt sinds midden mei de vraag gesteld: is dit de grote correctie? Tot nu toe pikten de beurzen de weg omhoog toch steeds weer op. De grote vraag is of de daling deze keer door gaat zetten. Er zijn tekenen die daarop wijzen", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Ook veel bedrijven blijven nog somber gestemd. De Amerikaanse pakketbezorger FedEx zei woensdag dat het rekening houdt met 'extreem moeilijke' omstandigheden in het eerste en tweede kwartaal van het gebroken boekjaar.

Deutsche Post
De Duitse branchegenoot Deutsche Post maakte bovendien bekend vanwege de economische problemen ruim vijfhonderd banen te schrappen. Het Nederlandse TNT ging hierop 5 procent onderuit.

"Vooral de hardlopers van de afgelopen tijd worden nu afgestraft", zegt Wilpshaar. Grondstoffenfondsen zoals ArcelorMittal (min 6,4 procent) behoorden tot de grootste verliezers in Europa. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp verloor 6,3 procent. In Londen verloor mijnbouwer BHP Billiton 3,9 procent en Rio Tinto zakte 7,8 procent.

ING
Ook de financiële waarden hadden het zwaar. ING daalde 5,7 procent en Aegon verloor 5,5 procent. Commerzbank ging 6,6 procent in Frankfurt en het Britse Barclays moest 2,5 procent inleveren.

De defensieve fondsen deden het relatief goed in de AEX. Telecombedrijf KPN stond 2,6 procent hoger. Supermarktconcern Ahold won 0,3 procent en bierbrouwer Heineken zette een plus neer van 1,1 procent.

Randstad
Uitzendconcern Randstad ging 5,3 procent onderuit. Dat kwam door de publicatie van een interview met financieel topman Dominik de Daniel van 's werelds grootste uitzendorganisatie Adecco. Hij zei daarin dat het dieptepunt in de uitzendsector nog niet is bereikt.

De euro noteerde 1,3860 dollar ten opzichte van 1,3885 dollar bij het slot van de beurzen dinsdag.