Damrak sluit in de min

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs op het Damrak is dinsdag lager gesloten. Ten opzichte van de grote Europese beurzen deden de Nederlandse aandelenmarkten het relatief slecht.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, sloot met een verlies van 1,25 punten, of 0,5 procent, op 257,01 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent tot 366,79 punten. De beurs van Parijs daalde 0,2 procent, die van Frankfurt sloot nagenoeg onveranderd en in Londen won de index 0,1 procent.

Beleggers richtten zich, bij gebrek aan bedrijfsnieuws, dinsdag vooral op de publicatie van macro-cijfers. Uit de Duitse ZEW-index bleek dat het vertrouwen van Duitse investeerders en institutionele beleggers in de economie opnieuw sterker is toegenomen dan verwacht.

Huizenmarkt
Amerikaanse cijfers over de huizenmarkt waren ook beter dan verwacht en gaven beleggers hoop dat de economie in de VS stabiliseert. De financiële crisis en de recessie zijn begonnen op de Amerikaanse huizenmarkt en economen gaan ervan uit dat herstel hier belangrijk is voor economisch herstel.

TomTom was de koploper van de AEX met een plus van 2,3 procent. Daarmee herstelde het aandeel enigszins van het verlies van maandag dat volgde op de aankondiging van een aandelenemissie.

ING
De financiële aandelen waren in de AEX de grootste verliezers. Bankverzekeraar ING verloor 5,1 procent, verzekeraar Aegon 4,7 procent. Het was de tweede dag op rij dat de financials flink verloren zonder dat hiervoor een duidelijk aanwijsbare reden was.

De olieprijs bewoog zich dinsdag in de loop van de ochtend weer richting het hoogtepunt van vorige week. Toen betaalden handelaren tot 73,23 dollar voor een vat Amerikaanse ruwe olie. Dinsdag aan het eind van de handel stond de olieprijs 1,7 procent in de plus op bijna 72 dollar. De grote olieconcerns wisten hier niet van te profiteren. Shell sloot nagenoeg vlak en BP daalde in Londen 0,3 procent.

De euro steeg iets in waarde ten opzichte van de dollar. De Europese munt stond op 1,3885 dollar tegen 1,3795 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Vorige week was de euro nog meer dan 1,40 dollar waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie