LONDEN - Het Britse supermarktconcern Tesco heeft de afgelopen maanden de omzet zien aantrekken ten opzichte van voorgaande kwartalen. Niettemin blijft de op twee na grootste detailhandelaar ter wereld achter bij rivalen.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010, lopende tot 30 mei, steeg de onderliggende omzet met 4,3 procent, gelijk aan de verwachting van analisten. Het gaat om de verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn. In het laatste kwartaal van het vorige boekjaar steeg de omzet met 3,7 procent.

J Sainsbury, de nummer drie op de Britse markt, zal naar alle waarschijnlijkheid woensdag een groei van de onderliggende verkoop rapporteren van 7,3 procent over de eerste drie maanden. Wm Morrison, de nummer vier, maakte al bekend een groei te hebben gerealiseerd van 8,2 procent.

Voedselprijzen
Tesco heeft marktaandeel verloren doordat consumenten naar goedkopere producten overstappen. Dit heeft wel de omzet gestuwd, maar de keten heeft minder kunnen profiteren dan branchegenoten van de doorberekening van hogere voedselprijzen.

Tesco is in veertien landen actief met meer dan vierduizend filialen. Er werken ongeveer 440.000 mensen voor de detailhandelaar.