AMSTERDAM - De aandelenmarkten kijken deze week vooral uit naar macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Beleggers hopen daaruit te kunnen opmaken of de voorzichtige tekenen van economisch herstel van de laatste tijd een juiste voorstelling van zaken geven.

Vooral cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, de industriële productie en de uitkeringsaanvragen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

De afgelopen weken gingen de wereldwijde beurzen flink omhoog door tekenen dat de recessie afzwakt. De verwachting is dat beleggers deze week een afwachtende houding aannemen om te zien of dit doorzet. "Investeerders zullen afwachten om te zien of de groene spruiten in de economie een beetje verder groeien of dat ze verwelken, wachtend op meer water", aldus een marktstrateeg in Oregon.

Woningen
Dinsdag komen cijfers over de in aanbouw genomen woningen in de VS. Mogelijk kunnen die meer duidelijk maken over de moeizame situatie op de Amerikaanse huizenmarkt, waar voor een groot deel de huidige economische crisis begonnen is.

Die dag komen ook cijfers over de industriële productie in de VS in mei. Die is naar verwachting met 0,9 procent gedaald.

Later in de week worden cijfers bekendgemaakt over de inflatie op het consumenten- en producentenniveau. De inflatie in de VS is in mei naar verwachting met 0,3 procent gestegen, na in april gelijk te zijn gebleven.

Donderdag komen cijfers over de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Analisten rekenen op 600.000 aanvragen, vrijwel evenveel als een week eerder.

Olieprijs
Ook de olieprijs kan invloed hebben op de handel. De olieprijs bereikte afgelopen week een stand van meer dan 72 dollar door de hoop op economisch herstel. Dat is het hoogste niveau in acht maanden. De beursrally van de afgelopen tijd was voor een groot deel te danken aan koerswinsten van grondstoffenfondsen zoals oliemaatschappijen, mijnbouwers en staalconcerns.

In Europa zal de aandacht deze week ook uitgaan naar een belangrijk cijfer over het vertrouwen van Duitse investeerders en institutionele beleggers in de economie, de ZEW-index. Maandag komen ook cijfers over de werkloosheid in de eurozone en dinsdag worden definitieve inflatiecijfers gepubliceerd uit de eurozone over de maand mei.

Op het Damrak kunnen beleggers deze week uitkijken naar verschillende CBS-cijfers. Wat betreft bedrijfsnieuws uit Nederland is de agenda voor deze week vrijwel leeg.