HEERLEN - Het chemieconcern DSM neemt The Polymer Technology Group (PTG) uit de Verenigde Staten over. Door de overname krijgt DSM naar eigen zeggen een leidende positie op het terrein van biomedische polymeren, een van de belangrijkste groeigebieden van het concern voor de toekomst.

DSM maakte de overname maandag bekend. "PTG blinkt uit in het maken van nieuwe materialen die heel schoon en zuiver in lichamen van mensen kunnen worden geplaatst", aldus Rob van Leen, binnen DSM verantwoordelijk voor innovatieve producten.

Deze producten worden onder meer gebruikt voor pacemakers, contactlenzen, orthopedische implantaten, katheters en implanteerbare sensoren. De klantenkring van het Amerikaanse PTG bestaat uit producenten van medische hulpmiddelen die voor kortere of langere tijd in het lichaam worden ingebracht.

Prijs
De partijen hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de overnameprijs. Wel laat DSM weten dat de overnamesom bestaat uit een betaling bij de daadwerkelijke overname en een zogeheten 'earn-out'. Deze earn-out is van toepassing als PTG bepaalde doelstellingen voor omzet- en winstgroei realiseert. De transactieprijs (inclusief de earn-out) zal ongeveer tien keer het bedrijfsresultaat (ebitda) bedragen, aldus DSM.

DSM verwacht in strategisch opzicht veel van de overname. "PTG is wereldwijd marktleider op het gebied van nieuwe specialty-chemicaliën en op polymeren gebaseerde oplossingen voor de medische hulpmiddelenindustrie", zei Van Leen. DSM wil in 2012 een omzet van 100 miljoen euro realiseren in de markt voor biomedische materialen. "PTG zal daar een belangrijke rol in spelen", aldus Van Leen.

PTG verwacht dit jaar een omzet van 40 miljoen dollar (bijna 25,6 miljoen euro) te behalen. De onderneming gaat voor de komende drie tot vijf jaar uit van een omzetgroei van ruim 20 procent op basis van de huidige activiteiten en nieuwe producten die in de pijplijn zitten. DSM denkt de overname in het tweede kwartaal af te ronden.