NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen goed doorgekomen. Beleggers kijken uit naar de beslissing van de politieke strijd en putten moed uit de verdere daling van de rente die banken elkaar in rekening brengen. Dit duidt op verbetering van de situatie op de kredietmarkten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 305,45 punten (3,3 procent) hoger op 9625,28 punten. De S&P-500 index klom 39,45 punten tot 1005,75 punten.

Dat komt neer op een winst van 4,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq ging 53,79 punten (3,1 procent) vooruit tot 1780,12 punten.

Opluchting

"De Amerikaanse verkiezingen komen mogelijk eerder als een opluchting voor de markt dan dat het leidt tot onzekerheid. Als dit achter de rug is, is duidelijk hoe het politieke spectrum er de komende vier jaar uit zal zien," aldus een Amerikaanse beleggingsstrateeg.

Het bedrijf achter het op een na grootste betaalpasnetwerk ter wereld, MasterCard, maakte maandag nabeurs meevallende resultaten bekend.

Beleggers zagen dit als een goed teken voor de consumentenuitgaven. Het aandeel maakte een sprong van ruim 18 procent. Branchegenoot American Express sloot met een 5,4 procent hogere aandelenkoers.

General Electric

Economisch zwaargewicht General Electric was een van de grootste stijgers in de Dow-Jonesindex met een winst van 7,6 procent.

Zakenkrant The Wall Street Journal schreef dinsdag dat het Amerikaanse ministerie van Financiën overweegt om met het reddingsplan van 700 miljard dollar aandelen te kopen in een groot aantal uiteenlopende financiële bedrijven, waaronder GE Capital, een onderdeel van General Electric.

Olieprijs

Oliemaatschappijen profiteerden van een scherp gestegen olieprijs. Zo eindigde Chevron 6,1 procent hoger, terwijl ExxonMobil 4,3 procent meer waard werd. De prijs van een vat olie klom op de termijnmarkt in New York 9,5 procent tot 70,14 dollar.

Dat werd onder meer veroorzaakt door een bericht dat Saudi-Arabië, de grootste exporteur van olie ter wereld, de productie aanzienlijk heeft verlaagd.

Tenet Healthcare

De ziekenhuisketen Tenet Healthcare zag dinsdag ruim een derde van zijn beurswaarde in rook opgaan. Dat gebeurde nadat de onderneming de markt verraste met tegenvallende derdekwartaalcijfers en vooruitzichten.

Een tegenvallend macrocijfer, de fabrieksorders over de maand september, werd door beleggers voor kennisgeving aangenomen. Het aantal orders in de Verenigde Staten is in september met 2,5 procent gedaald. Dat was veel slechter dan verwacht. Analisten gingen uit van een daling met 0,8 procent.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro een stand van 1,3015 dollar vergeleken met 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen.