NEW YORK - De zorgen over de economische vooruitzichten overheersten maandag de beurshandel in New York. De aanleiding was een rapport waaruit bleek dat de Amerikaanse verwerkende industrie in oktober de sterkste inkrimping in 26 jaar heeft doorgemaakt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 9319,83 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent achteruit tot 966,30 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een winst van 0,3 procent op een stand van 1726,33 punten.

Eerder op de dag hadden alle Amerikaanse graadmeters in de plus gestaan. Een daling van de rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen, gaf de markt steun. Nadat deze tarieven vorige week in reactie op ingrepen van centrale banken al waren gedaald, namen de tarieven maandag verder af.

In de Dow waren telecombedrijven in trek nadat een analist van de bank Wachovia had gezegd dat deze sector een veilige haven voor beleggers is. AT&T ging aan kop met een plus van 3,9 procent. Verizon Communications won 3,6 procent.

Walt Disney

Een van de grootste verliezer van de hoofdgraadmeter was entertainmentconcern Walt Disney met een min van 3,3 procent.

Mediafondsen stonden onder druk omdat beleggers een tegenvaller vreesden bij de publicatie van de kwartaalresultaten van Viacom. Dit mediaconcern zou nabeurs de cijfers publiceren. Viacom stond in de S&P 1,1 procent lager.

Biotechsector

De biotechsector was de belangrijkste reden dat de Nasdaq in de positieve cijfers bleef. Biogen was een van de grootste stijgers met een plus van bijna 9 procent nadat het bedrijf opwaarderingen van analisten had gekregen. Amgen en Gilead Sciences, ook biotechbedrijven, wonnen 2,8 en 3,2 procent.

Bandenproducent Goodyear rapporteerde een winstdaling over het derde kwartaal die kleiner was dan verwacht. Dit was vooral te danken aan aggressieve kostenverlagingen die het bedrijf doorvoert. Het aandeel sloot 5,4 procent hoger.

Autoverkopen

Uit cijfers over de autoverkopen in oktober bleek dat de economische teruggang de autosector hard raakt. Autobedrijf General Motors (GM) meldde dat zijn autoverkopen in Noord-Amerika in oktober ten opzichte van een jaar eerder met 45 procent zijn gedaald.

Bij Ford en het Japanse Toyota daalden de verkopen respectievelijk 30 en 26 procent. In de Dow ging het aandeel GM 2,3 procent omlaag.

Olie

De prijs van een vat ruwe olie daalde ten opzichte van het begin van de dag met 5,5 procent tot 64,10 dollar. De grote olieconcerns van de Dow lieten een verdeeld beeld zien. Chevron sloot 1,2 procent lager, Exxon Mobil sloot 0,2 procent in de plus.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2645 dollar, tegen 1,2710 dollar bij het slot van de handel in Europa.