AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten donderdagochtend een verder herstel zien, gesteund door onder meer renteverlagingen in Azië en de Verenigde Staten. Op het Damrak ging de aandacht vooral uit naar de kwartaalberichten van olieconcern Shell en voedingsmiddelenconcern Unilever.

Shell overdonderde de markt voorbeurs met een winst van 10,9 miljard dollar, 71 procent hoger dan vorig jaar en ruim boven de verwachting van analisten. Toch verloor het aandeel Shell 2,3 procent, waarmee het een van de weinge dalers was in de AEX-index.

"Winstnemeningen. In aanloop naar de cijfers heeft Shell het ontzettend goed gedaan op de beurs", concludeerde Bastiaan van Ede, belegginsadviseur bij ING. De afgelopen twee weken werd Shell grofweg een kwart meer waard.

Unilever

Unilever kondigde een onderliggende omzetgroei aan over het derde kwartaal van 8,3 procent, eveneens boven de verwachting van analisten. Desondanks moest ook Unilever inleveren. Het fonds werd 1 procent minder waard. "Unilever is niet het goedkoopste aandeel op de beurs. Daarnaast valt de kwaliteit van de winst wat tegen", aldus van Ede.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, was aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 261,03 punten. Woensdag was de beursgraadmeter al ruim 9 procent omhoog gegaan. De MidKap-index ging donderdag 3,2 procent vooruit naar 364,28 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen 0,8 tot 3,3 procent.

Renteverlagingen

De handel kreeg steun van onder meer een aantal renteverlagingen. Woensdagavond verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente zoals verwacht met 50 basispunten tot 1 procent. Ook indicatoren die wijzen op een hogere opening van Wall Street later op de dag zorgden voor een opgewekte stemming. Ook in China en Noorwegen ging de rente omlaag.

Vooral de financials in Amsterdam, fondsen die de laatste tijd behoorlijke averij hebben opgelopen, waren gewild. Aegon en ING waren aan de bovenkant van de AEX terug te vinden met plussen van rond de 4,5 procent. Ook elders in Europa waren de banken en verzekeraars populair. In Frankfurt schoot Deutsche Bank, die donderdag zijn resultaten had gepubliceerd, zelfs 15 procent omhoog. "Bemoedigend om de financiële waarden weer in de plus te zien", merkte Van Ede van ING op.

ASML

ASML was een opvallende daler met een min van 1,6 procent. Dat had onder meer te maken met de Japanse chipmachine- en camerafabrikant Nikon die minder nieuwe chipmachines verwacht te produceren omdat chipfabrikanten de investeringen terugschroeven.

MidKapper ASMI (plus 6,2 procent) ging het beter af. Woensdag na het sluiten van de beurs maakte de toeleverancier aan de chipindustrie zijn derdekwartaalcijfers bekend.

Op de valutamarkt heeft de euro heeft weer aan kracht gewonnen ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde donderdagochtend 1,3085 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag was de Europese munt 1,2915 dollar waard. Ook de olieprijs is verder opgelopen, met 1,1 procent tot 68,23 dollar per vat.