ALMELO - Textielbedrijf TenCate heeft in het derde kwartaal een vijfde meer winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De verwachting dat de winst dit jaar minimaal 30 procent hoger uitvalt dan in 2007 wordt gehandhaafd. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

TenCate heeft nauwelijks last van de economische neergang, maar houdt er door de "uitzonderlijke" economische situatie wel rekening mee dat investeringsbudgetten zullen afnemen en dat vooral industriële markten de komende tijd terughoudend kunnen zijn. "Het effect op de omzet over 2008 lijkt echter beperkt", aldus het bedrijf.

Leger

De onderneming uit Almelo verdiende, evenals in de eerste helft van dit jaar, flink aan orders voor weefsels die gebruikt worden in legeruniformen, brandwerende kleding, vliegtuigen en kogelwerende materialen. Het onderdeel Advanced Textiles & Composites, dat deze materialen maakt, was goed voor bijna de helft van de omzet en ruim de helft van het bedrijfsresultaat van het bedrijf.

TenCate krijgt vooral vraag naar deze producten vanuit de Verenigde Staten, waar het bedrijf geldt als hofleverancier van het leger. De Europese markt voor veiligheidsweefsels is momenteel terughoudend, maar ook hier verwacht het bedrijf "in de nabije toekomst" orders in de defensiemarkt.

VS

Het ging in het derde kwartaal opnieuw minder op de Amerikaanse markt voor geosynthetics, kunststoffen die onder meer gebruikt worden in de wegenbouw en bodemsanering. De Europese landen lieten een verdeeld beeld zien, maar de resultaten in de VS en West-Europa werden gecompenseerd door een sterke vraag uit Oost-Europa en Azië.

In de kunstgrasmarkt is volgens TenCate de vraag afgenomen door krapper wordende financieringsmogelijkheden. "De situatie op de financiële markten onstond op een zeer ongunstig moment. De piek van het kunstgrasseizoen ligt in de periode augustus tot en met oktober." TenCate verwacht desondanks een "gematigde" groei bij het onderdeel.

De nettowinst voor bijzondere posten kwam in het derde kwartaal uit op 15 miljoen euro, 22 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg met 32 procent tot 25,8 miljoen euro en de omzet nam met 16 procent toe tot 269,6 miljoen euro.