DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft in het derde kwartaal de markt overdonderd met een winst van 10,9 miljard dollar. Dat is 71 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode en hoger dan de markt had verwacht.

De Nederlands-Britse onderneming maakte dat donderdag bekend. Het betreft de winst op basis van geschatte actuele kosten. De nettowinst steeg met 22 procent tot 8,4 miljard dollar. Het concern profiteerde van de gemiddeld hoge olieprijs in het kwartaal.

Orkanen

De productie van Shell daalde tot 2,931 miljoen vaten olie-equivalent per dag, van 3,137 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het derde kwartaal vorig jaar. De orkanen in de Golf van Mexico en geplande onderhoudswerkzaamheden in het Britse deel van de Noordzee drukten de productie met ongeveer 120.000 vaten per dag, aldus het concern.

De orkanen leidden er ook toe dat raffinaderijen in de Verenigde Staten niet op volle kracht draaiden. Bij de divisie Olieproducten lag de beschikbaarheid op 88 procent, een daling van 5 procent. Bij de divisie Chemie lag de beschikbaarheid 8 procent lager op 86 procent.

LNG

De verkoop van vloeibaar gas (LNG) daalde met 6 procent vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar.

Shell gaf in het derde kwartaal 13,2 miljard dollar uit aan investeringen en exploratiekosten. Daarvan ging 5 miljard dollar naar de overname van het Canadese Duvernay Oil.