NEW YORK - De beurzen op Wall Street bewogen woensdag scherp heen en weer, nadat de Federal Reserve de rente zoals verwacht met 50 basispunten verlaagde tot 1 procent.

Na een in eerste instantie positieve reactie op de toelichting op het rentebesluit, kwamen de Dow en S&P 500 op het laatste moment nog in het rood terecht.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,8 procent (74,16 punten) lager op 8990,96 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,1 procent (10,43 punten) bij een stand van 930,08 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,5 procent (7,74 punten) hoger op 1657,21 punten.

Aanzwengelen

De Federal Reserve wilde met de tweede renteverlaging in een maand tijd de economie aanzwengelen. De rente staat nu op 1 procent, gelijk aan het laagste tarief dat ooit werd gesteld. De laatste keer dat de rente naar 1 procent werd gebracht was in juni 2004.

De Fed gaf een uitgebreidere toelichting op het besluit dan gebruikelijk, waarin het wees op het afgenomen consumentenvertrouwen en het effect van de financiële crisis op leningen.

Pijlen

"Een lezer van de verklaring die niet weet dat de rente al tot 1 procent gereduceerd is, zou denken dat de Fed seinde op verdere renteverlagingen. Het geeft vertrouwen dat de Fed al haar pijlen blijft inzetten op de financiële crisis en de economie", zei een Amerikaanse handelaar.

Dinsdag beleefde Wall Street de op één na sterkste stijging in punten ooit. Koopjesjagers dreven de aandelen omhoog en kochten vooral zwaar getroffen aandelen in de telecom- en energiesector. Ook op de Europese en Aziatische beurzen was sprake van sterk herstel.

General Motors

In de gesprekken tussen de autoproducenten General Motors en investeringsmaatschappij Cerberus over een fusie tussen GM en Chrysler zijn de grootste hordes genomen, meldden anonieme bronnen woensdag tegenover persbureau Reuters. Cerberus nam Chrysler vorig jaar over van het Duitse Daimler. General Motors steeg met 8,2 procent op het nieuws.

De producent van navigatiesystemen Garmin won 2,4 procent. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere nettowinst dan analisten hadden verwacht. Het volgde echter ook concurrent TomTom met een verlaging van de winstverwachting voor dit jaar. Het was al de tweede keer dit jaar dat Garmin een winstwaarschuwing gaf.

De euro noteerde een stand van 1,2940 dollar tegen 1,2915 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijs steeg met 8,6 procent tot 68,20 dollar per vat.