AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen hebben woensdag een grote sprong omhoog gemaakt. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt om de kwakkelende economie te ondersteunen, wakkerde de kooplust bij beleggers aan.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam besloot de handel met een winst van 21,62 punten (9,1 procent) op 259,58 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 5,4 procent tot 353,06 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs stegen 7,1 en 9,2 procent.

De DAX in Frankfurt viel uit de toon met een daling van 0,3 procent. Dat kwam door een scherpe koersdaling (45 procent) van Volkswagen. Speculatieve handel in het aandeel van de autobouwer had eerder deze week juist een koersexplosie veroorzaakt.

Rente

Beleggers namen woensdag alvast een voorschot op het Amerikaanse rentebesluit dat na sluiting van de beurs zou worden genomen. De algemene verwachting is dat de Federal Reserve de rente met 50 basispunten zal verlagen om de economie een impuls te geven.

Veel beurskenners vrezen dat de opleving van de beurzen van tijdelijke aard is. "Je ziet altijd dat als de markten een tijd lang zo hard naar beneden komen, beleggers op zoek gaan naar een strohalm om weer in te stappen", zei analist Michel van der Stee van Van Lanschot. "Maar structureel is er geen reden om positief te zijn."

AkzoNobel

Het Damrak kreeg een extra prikkel door een meevallend kwartaalrapport van chemieconcern AkzoNobel. Het aandeel won ruim 20 procent. Ook ArcelorMittal was in trek, mede dankzij een verhoging van de winstverwachting door de Japanse concurrent Nippon Steel. Het staalconcern steeg 11,8 procent.

ING ging 13,5 procent omhoog. Het fonds, geplaagd door zorgen over de financiële positie, staat nog altijd een slordige 75 procent lager dan aan het begin van het jaar.

Aegon

Aegon (plus 3,5 procent) herstelde iets van de forse klappen van de afgelopen tijd. De verzekeraar ging dinsdag nog hard onderuit op de beurs, ondanks een kapitaalinjectie van de overheid van 3 miljard euro.

Op de valutamarkt won de euro flink terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,2915 dollar tegen 1,2460 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.