AMSTERDAM - Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het derde kwartaal de winst voor rente en belasting met 9 procent zien dalen tot 367 miljoen euro. Dat is ongeveer zoals analisten hadden verwacht. Het bedrijf bevestigde de verwachting voor het hele jaar.

AkzoNobel maakte dat woensdag bekend. "De omstandigheden zijn veranderd en moeilijker vergeleken met vorig jaar", aldus financieel topman Keith Nichols in een toelichting. Volgens Nichols is AkzoNobel bezig met het formuleren van de verwachtingen voor 2009, maar verwacht het bedrijf niet dat deze "dramatisch slechter" zullen zijn.

Resultaat

Het bedrijf rekent er nog steeds op in het hele jaar een bedrijfsresultaat (ebitda exclusief eenmalige posten) te halen dat in de buurt ligt van de 1,87 miljard euro die in 2007 werd behaald. Nichols kon nog geen details geven over het eerder aangekondigde schrappen van 3500 banen om kosten te besparen.

In het voorbije kwartaal kwam de omzet uit op net iets meer dan 4 miljard euro, 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 23 procent tot 157 miljoen euro. Dat kwam volgens het bedrijf vooral door eenmalige posten van 79 miljoen euro, waaronder een last voor ziektekosten voor gepensioneerden, en kosten van 72 miljoen euro. Deze "overige" kosten lagen vooral in hogere verzekeringskosten.

Verven

AkzoNobel kampt met druk op de markt voor zijn decoratieve verven. De marktomstandigheden op de Amerikaanse huizenmarkt blijven "pittig" en de bouwmarkten "slap", aldus het concern. De divisie, die voor ruim een derde van de omzet zorgt, zag de inkomsten nog wel licht stijgen in Europa. In onder meer het Verenigd Koninkrijk blijven de marktomstandigheden echter moeilijk.

In Azië en Latijns-Amerika realiseerde het concern met zijn decoratieve verven een dubbelcijferige groei, ondanks dat ook in opkomende markten tekenen van groeivertraging te zien zijn.

Chemie

Het onderdeel fijnchemie presteerde ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. AkzoNobel zag de markt voor papierchemicaliën verzwakken en ook de polymeren bleven achter bij vorig jaar. De functionele chemicaliën groeiden wel in omzet.

AkzoNobel stelt de verkoop van het onderdeel Specialty Starches uit tot na 2008 vanwege de onzekere economische omstandigheden. Er is belangstelling voor het goed presterende onderdeel in de markt, aldus financieel topman Keith Nichols, maar enkele mogelijke kopers hebben problemen met financiering.

AkzoNobel verkoopt het onderdeel, dat producten maakt voor de voedings-, gezondheids- en bouwsector, in het kader van de overname van het Britse ICI. De integratie met ICI blijft voorliggen op schema, aldus het concern.