NEW YORK - De effectenbeurzen in New York volgden dinsdag de Aziatische en Europese beurzen omhoog. Na de dramatische verliezen van de laatste weken probeerden koopjesjagers hun slag te slaan.

"Ik denk dat de bodem van de markt niet ver weg is en dat we zullen beginnen met het herstel, maar eerst zal er nog flink wat gekte komen", zei een Amerikaanse analist.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 10,9 procent (889,35 punten) hoger op een stand van 9065,12 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond op 940,49 punten, een winst van 10,8 procent (91,57 punten). Technologiegraadmeter Nasdaq boekte een winst van 9,5 procent (143,57 punten) met een stand van 1649,47 punten.

Alle fondsen in de Dow noteerden plussen. Koopjesjagers richtten zich onder meer op de getroffen telecomsector. Telecomconcern Verizon steeg dinsdag voor de tweede dag op rij flink (bijna 15 procent), nadat het bedrijf maandag een forse winststijging had bekendgemaakt.

Ook het aandeel Boeing behoorde tot de grootste stijgers met een koerssprong van ruim 15 procent. De vliegtuigbouwer bereikte een akkoord met vakbonden, waardoor een einde kan komen aan een staking die al sinds september een deel van de productie stillegt.

Energieconcerns profiteerden mee van het Britse olieconcern BP, dat een recordwinst bekendmaakte. Het aandeel van ExxonMobil was met een stijging van ruim 13 procent een van de grootste stijgers in de Dow.

Banken

Het vooruitzicht op een mogelijke renteverlaging woensdag door het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bood de handel ook steun. De Federal Reserve begon dinsdag aan een bijeenkomst van twee dagen.

Zorgen om een slecht rapport over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten werden opzij gezet. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten daalde in oktober naar het laagste niveau ooit.

Het cijfer was veel slechter dan analisten hadden voorzien. Mogelijk zal het lage consumentenvertrouwen de uitgaven van consumenten tijdens de feestdagen negatief beïnvloeden.

Maandag bereikten aandelen nog hun laagste standen in ruim vijf jaar door recessievrees. In totaal verloren de effectenbeurzen in New York alledrie minstens een kwart van hun waarde.

Euro en olie

De euro noteerde 1,2715 dollar, tegen een stand van 1,2460 bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijs steeg met 1,8 procent tot 64,35 dollar per vat.