ALMERE - De sombere blik op de toekomst van USG People overschaduwde de meevallende derdekwartaalcijfers die de uitzendorganisatie dinsdag presenteerde. Halverwege de ochtend koerste het aandeel ruim 2 procent in de min na bijna 7 procent hoger te zijn geopend.

USG heeft in steeds meer Europese landen last van de afzwakkende economie. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus bleek het slecht te gaan in Spanje en Frankrijk. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat het, mede door de kredietcrisis, nu ook minder gaat in Nederland en België.

Volgens het bedrijf lijkt het perspectief voor de Europese markten op de korte termijn te verslechteren. "De effecten van de kredietcrisis zullen naar verwachting een versterkend effect hebben op de neergaande beweging van de conjunctuurcyclus", aldus USG.

Sector

Cijfers van brancheorganisatie ABU bevestigden dinsdag de negatieve trend in de uitzendsector, waar de omzet als sinds het voorjaar daalt. In de vier weken tot 5 oktober nam de omzet in Nederland met 6 procent af, aldus de ABU.

USG wist de invloed van de teruglopende markten in het derde kwartaal nog redelijk op te vangen. De nettowinst bedroeg 33 miljoen euro. Dat betekent een daling van 19 procent in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar, maar het resultaat is hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

De omzet steeg met 5 procent tot 1,069 miljard euro, vooral dankzij een overname in Duitsland. USG haalt bijna de helft van zijn omzet in Nederland en België. De Nederlandse omzet daalde met 1 procent, terwijl die in België met 7 procent steeg.

Bemoedigend

Analisten reageerden enthousiast op de resultaten, die zij bestempelden als 'bemoedigend' en 'sterk'. Tegelijkertijd wezen de marktkenners op de naderende recessie als grootste gevaar voor USG.

"De uitdaging begon in het vierde kwartaal. Sinds eind september lijkt de vraag naar tijdelijk personeel flink te zijn gedaald", aldus zakenbank Petercam. USG liet weten zich nog meer te gaan richten op kostenbeheersing, maar volgens Petercam wordt het steeds moeilijker om de kosten in balans te houden met de daadwerkelijke gang van zaken in de uitzendsector.