AMSTERDAM - TomTom verwacht tijdens de feestdagen in december minder navigatiesystemen te verkopen dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn geweest.

Topman Harold Goddijn houdt het op "een redelijke kerst", rekening houdend met het effect van de financiële crisis op het koopgedrag van consumenten. "Als je me daar een jaar geleden naar had gevraagd, was het antwoord een heel stuk positiever geweest", aldus de bestuursvoorzitter. Dat klanten massaal de TomTom-apparaten links zouden laten liggen, is niet aan de orde. "Er zit nog steeds groei in de navigatiemarkt."

Feestdagen

Het naderende feestdagenseizoen is voor elke producent van luxeartikelen en consumentenelektronica een belangrijke periode. TomTom verkocht vorig jaar 9,6 miljoen navigatiesystemen waarvan 4,3 miljoen in het laatste kwartaal. Dit jaar staat de teller tot dusver op 7,6 miljoen stuks en rekent TomTom erop in totaal tussen de 12 en 13 miljoen apparaten aan de man te brengen.

In het derde kwartaal verkocht TomTom ruim een half miljoen minder navigatiekastjes dan in het tweede, 2,5 miljoen stuks. De omzet daalde van 453 miljoen tot 429 miljoen euro. De gemiddelde verkoopprijs daarentegen steeg, mede door de introductie van een aantal duurdere modellen. Ook de nettowinst kwam hoger uit, 58 miljoen euro tegen 52 miljoen in het voorgaande kwartaal.

Omzet

De omzet in het gehele jaar raamt TomTom op 1,75 miljard tot 1,85 miljard euro. Eerder ging het uit van een jaaromzet tussen de 1,95 en 2,15 miljard euro. Volgens Goddijn is het lastig om het effect van de onzekere macro-economische omstandigheden in te schatten. Hij wilde dan ook nog niet vooruitblikken op 2009.

De schulden die TomTom heeft gemaakt om kaartenmaker Tele Atlas over te nemen, hebben geen problemen veroorzaakt, zei financieel directeur Marina Wyatt. Beleggers vreesden dat het bedrijf mogelijk nieuw kapitaal zou moeten ophalen om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Beleggers reageerden aanvankelijk opgelucht op wat TomTom te melden had. Het aandeel opende bijna 14 procent hoger. Na ruim een uur handel was die koerswinst geheel verdampt en noteerde het aandeel 0,3 procent lager op 5,74 euro. Een jaar geleden was het bedrijf, toen nog exclusief Tele Atlas, ruim het tienvoudige waard op de beurs.