TOKIO - De beurs in Tokio heeft zich dinsdag hersteld van het historische dieptepunt dat een dag eerder werd bereikt.

In eerste instantie zette de Nikkei-index, die de dag begon op het laagste niveau sinds 1982, zijn vrije val van de voorgaande handelsdagen door. In de loop van de dag zetten koopjesjagers de beurs echter toch weer hoger.

De Nikkei won uiteindelijk 6,4 procent tot 7621,92 punten. In Zuid-Korea ging de Kospi-index 5,6 procent omhoog tot 999,16 punten. De beurs in Sydney ging voor de vijfde achtereenvolgende dag omlaag. Het verlies van de All Ordinaries-index bleef met 0,3 procent wel relatief beperkt.

Eindsprint

De Hang Seng-index in Hongkong sloot de dag na een ongekend sterke eindsprint 14,4 procent hoger. Dat is de sterkste procentuele dagwinst van de afgelopen elf jaar. Bankconcern HSBC was met een koerssprong van 20 procent de grootste winnaar. In de voorgaande twee handelsdagen verloor het aandeel HSBC nog een kwart van zijn waarde.

In Tokio waren vooral de aandelen van grote exporteurs, die de afgelopen dagen door de vrees voor een internationale recessie flinke klappen kregen, in trek. Autofabrikant Honda, electronicaproducent Panasonic en Fujifilm ging allen ruim 13 procent omhoog.