AMSTERDAM - Koopjesjagers hielpen de Europese beurzen dinsdag aan een hoger slot. Het Damrak in Amsterdam bleef wel wat achter door fikse koersverliezen bij de financiële concerns ING en Aegon.

"Het is geen verrassing dat koopjesjagers de markten afstruinen ondanks de verslechterende economische vooruitzichten", aldus een handelaar van Barclays.

Beleggers leken ondanks de staatssteun van 3 miljard euro weinig vertrouwen te hebben in Aegon, terwijl ING leed onder aanhoudende zorgen over de balanspositie van de bankverzekeraar. Aegon daalde 14 procent en ING moest 13,4 procent inleveren.

AEX

De AEX-index sloot 0,86 punten, ofwel 0,4 procent, hoger op 237,96 punten. De MidKap-index steeg 1,41 punt (0,4 procent) tot 334,95 punten.

In Parijs en Londen stegen de beurzen respectievelijk 1,6 en 1,8 procent. Het is voor het eerst in een paar dagen dat de Europese beurzen weer winsten laten zien, gesteund door hogere koersen in de Verenigde Staten.

Volkswagen

De Duitse DAX-index liet een opmerkelijke stijging zien van 11,3 procent. Een koersexplosie van het aandeel Volkswagen droeg daaraan bij, het aandeel steeg met ruim 80 procent.

Porsche wil zijn belang in de grootste autoproducent van Europa gefaseerd uitbreiden tot 75 procent. Porsche zelf werd bijna 10 procent meer waard.

BP

Olieconcerns waren de gehele dag populair dankzij beter dan verwachte resultaten van oliegigant BP. Het Britse olieconcern maakte dinsdag een nettowinst bekend over het derde kwartaal van 8,05 miljard dollar, een stijging van 83 procent. Op de beurs maakte het olieconcern een sprong van 5,4 procent.

In Amsterdam steeg Shell, dat donderdag cijfers presenteert, 5,5 procent. Total in Parijs boekte in Parijs een winst van 6,2 procent.

Vertrouwen

Een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in oktober temperde het enthousiasme van beleggers wel wat. De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, samengesteld door onderzoeksbureau Conference Board, kwam uit op 38. Dat is het laagste niveau ooit. Analisten rekenden op een daling tot 52 van 61,4 in september.

TomTom, producent van navigatieapparatuur, schommelde tussen winst en verlies. Het aandeel sloot ruim 1 procent lager. TomTom had voorbeurs wel een hoger dan verwachte nettowinst, maar een tegenvallende omzet over het derde kwartaal gerapporteerd.

USG

Ook bij USG was het koersverloop grillig. De uitzender maakte voorbeurs meevallende derdekwartaalcijfers bekend, maar liet zich negatief uit over de marktontwikkelingen in Europa op de korte termijn. Het bedrijf haalt ruim 60 procent van zijn omzet in de Benelux. De aandelen van USG werden bijna 6,6 procent minder waard.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2460 dollar tegen 1,2500 dollar bij het slot van de Europese beurshandel maandag. De olieprijs zakte dinsdag met 0,2 procent tot ruim 63 euro per vat ruwe Amerikaanse olie.