NEW YORK - De effectenbeurzen in New York beleefden maandag een wisselvallige handelsdag. Beleggers blijven worstelen met de angst voor een recessie.

Een gunstig macrocijfer en een positief bericht van telecombedrijf Verizon boden enigszins tegenwicht, maar konden niet voorkomen dat de indices vlak voor het slot wegzakten.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 2,4 procent (203,18 punten) lager op 8175,77 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 3,2 procent (27,85 punten) tot 848,92 punten.

De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 3 procent (46,13 punten) en noteerde 1505,90 punten.

Vorige week vrijdag zakten de koersen op de effectenbeurzen in New York al zwaar in, na een reeks winstwaarschuwingen van Aziatische en Europese bedrijven. Steeds meer bedrijven beginnen de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis te voelen.

Verlichting

De recessievrees speelde ook maandag op, maar deze keer boden een aantal goede berichten wat verlichting. Hierdoor stonden de beurzen in New York voor een groot deel van de dag licht in de plus.

Beleggers reageerden onder meer positief op een belangrijk macrocijfer. De verkoop van nieuwe huizen in de Verenigde Staten bleek maandag onverwachts gestegen met 2,7 procent.

Analisten hadden op een daling gerekend. De markt krabbelde iets op dankzij de gedaalde prijzen van nieuwe woningen.

Verizon Communications

Telecombedrijf Verizon Communications voerde de Dow-Jonesindex aan. Het bedrijf maakte maandag beter dan verwachte cijfers bekend. De nettowinst steeg met ruim 30 procent tot 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro).

Het bedrijf profiteerde vooral van een stijging in het aantal klanten voor mobiele telefonie. Het aandeel won ruim 10 procent.

Oliefondsen

De oliefondsen schommelden maandag mee met de olieprijs en sloten uiteindelijk op flinke verliezen. ExxonMobil en ConocoPhillips daalden respectievelijk 4,8 en 5,8 procent.

De laatste tijd is de olieprijs flink gedaald, omdat investeerders denken dat de vraag wordt gedrukt door de economische teruggang. De olieprijs noteerde maandag 3,1 procent lager op 62,20 dollar per vat.

Renteverlaging

Naar verwachting zal het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, later deze week de rente verlagen. Zo'n actie biedt de markt mogelijk tijdelijk lucht.

"De renteverlaging zal wel iets helpen, maar we moeten nu eerst de presidentsverkiezingen achter de rug hebben", aldus een Amerikaanse handelaar. De inwoners van de Verenigde Staten kiezen volgende week dinsdag een nieuwe president.

Herstel

De start van een aantal overheidsprogramma's, waarmee de Amerikaanse regering het financiële systeem vlot wil trekken, zorgde maandag voor de hoop op herstel.

Negen grote banken krijgen dit weekeinde 125 miljard dollar als onderdeel van het reddingsplan van 700 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

Federal Reserve

De Federal Reserve startte maandag bovendien met een speciaal leenprogramma voor bedrijven, die het stelsel van centrale banken twee weken geleden aankondigde. Hiermee wil de Fed zorgen dat bedrijven weer gemakkelijker aan krediet kunnen komen.

De euro noteerde 1,2520 dollar tegen 1,2500 dollar bij het slot van de Europese beurshandel maandag. Mogelijke renteverlagingen door de Europese Centrale Bank de komende maanden, drukken de euro omlaag.