TOKIO - Op de Japanse aandelenbeurs werden maandag opnieuw zware verliezen geleden. Vrijdag ging de Nikkei-index met 9,6 procent onderuit, maandag verloor de index nog eens 6,4 procent en sloot op de laagste stand in 26 jaar. Vooral financiële fondsen en exporteurs hadden het zwaar.

De Nikkei-index sloot op een stand van 7162,90 punten. Een verlies van 486,18 punten. Ook de Australische All Ordinaries stond op verlies en sloot 1,7 procent lager op 3768,3 punten.

In Hongkong gingen de koersen vooral in de laatste uren van de handelsdag sterk omlaag. De Hang Seng-index sloot 12,2 procent lager op 11.1015,84 punten. Dat is de sterkste daling van de index in bijna tien jaar. Met name aandelen van grote bedrijven werden massaal van de hand gedaan uit angst voor een wereldwijde recessie.

Seoul

In Seoul was de stemming opgewekter. De Kospi-index kreeg er 0,8 procent bij en sloot op 946,45 punten. De Zuid-Koreaanse regering kondigde maandag de grootste renteverlaging ooit aan. Het tarief gaat met 75 basispunten omlaag naar 4,25 procent.

Op de beurs in Tokio raakte de bank Mitsubishi Financial Group UFJ 14,6 procent kwijt. Ook andere grote banken kwamen onder vuur te liggen. De vrees bestaat dat de financiële instellingen voor miljarden aan vers kapitaal moeten ophalen om verliezen op beleggingen te compenseren. De aankondiging van premier Taro Aso dat de regering verdere maatregelen zal nemen om de financiële sector te beschermen, maakten weinig indruk op de beleggers.

Canon kondigde nabeurs een verlaging van de winstverwachting aan. Tijdens de handel verloor het elektronicaconcern al ruim 10 procent.