AMSTERDAM - Het Damrak heeft opnieuw forse verliezen moeten incasseren. Tegenvallende resultaten van bedrijven en zware verliezen op de Aziatische effectenmarkten hebben de angst voor een wereldwijde recessie vergroot.

De AEX zakte maandagochtend meer dan 5 procent en kwam daarmee beneden de laagste stand van dit jaar (232,43 punten), die afgelopen vrijdag werd neergezet. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs krabbelde in de middag iets op en eindigde uiteindelijk met een verlies van 8,82 punten (3,6 procent) op 237,10 punten.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen ging 17,03 punten, ofwel 4,9 procent, omlaag tot 333,54 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de beurzen 0,9 tot 4 procent omlaag.

Verkoop

De Europese beurzen trokken zich in de middag iets op aan een Amerikaans macrocijfer. De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten steeg onverwacht met 2,7 procent tot 464.000 huizen. Analisten hadden 450.000 verkochte woningen voorspeld.

Chemieconcern DSM, dat maandag een winstalarm gaf, bungelde onderaan de AEX-index. Het Heerlense bedrijf had eerder dit jaar de verwachting twee keer verhoogd. De koers van het aandeel kelderde 15,4 procent.

TNT

Een andere grote verliezer was TNT. De post- en pakketbezorger maakte teleurstellende resultaten bekend, waarop het aandeel met bijna 5,8 procent daalde.

Ook de financiële sector kreeg weer rake klappen. Het vertrouwen in bankverzekeraar ING, die onlangs een kapitaalinjectie kreeg van de Nederlandse staat van 10 miljard euro, lijkt nog niet hersteld. Het aandeel sloot 9,4 procent lager. Verzekeraar Aegon, die in de nabije toekomst beslist of het een beroep doet op staatsteun, daalde 11,3 procent.

Société Générale

Elders in Europa duikelden de financiële fondsen ook. Het Franse Société Générale dook 15,6 procent. BNP Paribas ging 3,5 procent omlaag. In Duitsland dook Commerzbank 17,5 procent. Het verlies in Londen viel mee. De Britse banken HSBC en Barclays moesten respectievelijk 4,7 en 0,3 procent inleveren.

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste stijger in de AEX-index met een plus van 3 procent. Het bedrijf kreeg een adviesverhoging van de Zwitserse bank UBS.

De euro ging aan het slot van de handel voor 1,2500 dollar van de hand tegen 1,2635 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. Ook de olieprijs daalde verder. Een vat Amerikaanse ruwe olie noteerde 1,8 procent lager op ruim 63 euro.