HEERLEN - Ook chemieconcern DSM had in het derde kwartaal last van de verslechterde marktomstandigheden. Na twee verhogingen eerder dit jaar stelde het Heerlense concern maandag de verwachting van het bedrijfsresultaat voor heel 2008 neerwaarts bij.

"In sommige sectoren neemt de vraag van klanten duidelijk af", aldus topman Feike Sijbesma in een verklaring. Vorige maand nog verhoogde DSM de verwachting voor het bedrijfsresultaat tot maximaal 1,08 miljard euro. DSM rekent nu op ongeveer 1 miljard euro.

De gevolgen van de financiële crisis zijn volgens DSM vooral te voelen bij de onderdelen Materials Sciences en Base Chemicals, toeleveranciers aan de sterk getroffen autosector. De onderdelen Nutrition draaide wel goed, evenals de divisie die bestanddelen maakt voor kunstmest. De prijs voor kunstmest ligt momenteel hoog.

Fabrieken

DSM gaat tijdelijk fabrieken stilleggen en scherper op de kosten letten om de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te bieden. Ook wordt het bedrijf strenger voor schuldenaren om langere betalingstermijnen te voorkomen.

DSM stelde maandag verder op korte termijn voldoende financieringsmogelijkheden te hebben. Het merendeel van de langetermijnschulden van DSM vervalt pas na 2012.

Omzet

DSM zag in het derde kwartaal de netto-omzet uit doorlopende activiteiten met 9 procent toenemen tot 2,36 miljard euro. Dat was ongeveer waarop analisten hadden gerekend. Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten kwam in het voorbije kwartaal uit op 267 miljoen euro, een stijging van 27 procent en meer dan de door analisten verwachtte 256 miljoen euro. De nettowinst voor bijzondere posten kwam uit op 182 miljoen euro, een stijging van 28 procent.

Ontwikkelingen zoals een sterkere dollar en lagere olieprijzen, waardoor de energiekosten omlaag gaan, zullen de resultaten van DSM positief beïnvloeden, aldus DSM. Het afgelopen kwartaal lagen de kosten voor grondstoffen en energie voor het bedrijf nog circa 170 miljoen euro hoger.