NEW YORK - De handel in futures voor de beurzen in New York is vrijdagmiddag automatisch stilgelegd in verband met de maximaal toegestane koersdaling op een dag. De futures voor Wall Street staan onder grote druk door de zware verliezen eerder op de dag in Azië en in Europa.

Anderhalf uur voor opening noteerde de future voor de Dow-Jonesindex een verlies van 550 punten ofwel 6,3 procent. De future voor de S&P 500 verloor 60 punten ofwel 6,6 procent voordat de handel werd bevroren. De Nasdaq-futures verloren 86 punten ofwel 6,8 procent. De beurzen in New York lieten weten dat de handel vrijdag gewoon wordt geopend.

Limiet

De limitering van de handel betekent dat de Dow niet onder de 8224 punten zal openen. De S&P zal niet openen onder de 855 punten. Futurecontracten die uitgaan van hogere waarden zijn wel gewoon verhandelbaar.

Beleggers maken zich wereldwijd steeds meer zorgen dat de kredietcrisis door begint te werken op de reële economie. Dat komt door een reeks winstwaarschuwingen van Aziatische en Europese bedrijven. Zo kwamen onder meer Sony, Samsung, PSA Peugeot Citroën, Daimler en Air France-KLM met winstwaarschuwingen.

Tokio

Dat zorgde voor hevige koersdalingen wereldwijd. De beurs in Tokio kelderde vrijdag 9,6 procent tot onder de 8000 punten en sloot op het laagste punt in ruim vijf jaar. De beurzen in Europa leden verliezen van 8 tot 9 procent.

De Amerikaanse oliefondsen staan onder druk door de fors lagere olieprijs. De olieprijs staat nu onder de 64 dollar. Oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron zullen vrijdag ettelijke procenten lager openen.