TOKIO - De Nikkei-index van de beurs in Tokio is vrijdag voor het eerst in ruim vijf jaar onder de psychologisch belangrijke grens van 8000 punten gesloten.

De Japanse hoofdfondsenindex kelderde na melding van een winstwaarschuwing door Sony, een daling in de verkopen door Toyota Motor en door een yen die het hoogste punt bereikte tegenover de dollar in dertien jaar.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 811,90 punten ofwel 9,6 procent tot 7649,08 punten. Daarmee verloor de graadmeter deze week 12 procent. Over het hele jaar is de Nikkei 50 procent in waarde gedaald.

Sony

Technologieconcern Sony zakte 14,1 procent. Het bedrijf verlaagde donderdag zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar tot 150 miljard yen (1,2 miljard euro), tegen een eerdere prognose van 240 miljard yen.

Toyota koerste 6,4 procent omlaag. De wereldwijde verkoop is in het derde kwartaal met 4,3 procent gedaald. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de kwartaalverkoop van Toyota afneemt. Ook meldden Japanse media dat het bedrijf in dit eerste halfjaar in Noord-Amerika mogelijk voor het eerst een operationeel verlies gaat lijden door de dalende autoverkopen in de Verenigde Staten.

Yen

Tegenover de euro bereikte de yen het hoogste punt in zes jaar. De Japanse munt noteerde een niveau van ruim 95 yen per dollar en 122 yen per euro. Een dure yen is ongunstig voor Japanse bedrijven omdat hun producten daardoor in het buitenland duurder worden.

Ook in Seoul ging de beurs hard omlaag. De Kospi verloor 10,6 procent, na teleurstellende cijfers en vooruitzichten van elektronicaconcern Samsung Electronics. Dat aandeel verloor bijna 14 procent. De All Ordinaries in Sydney koerste 2,7 procent in de min en de Hang Seng in Hongkong sloot 8,3 procent lager. Daarmee staat de beurs in Hongkong op het laagste niveau in vier jaar.