NEW YORK - Angst voor een recessie en de gevolgen voor de bedrijfswinsten leidden dinsdag tot verliezen op de Amerikaanse beurzen. Vooral technologiefondsen kregen klappen.

De financiële waarden profiteerden van plannen van de Amerikaanse overheid om bankaandelen te kopen.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex sloot 76,62 punten, ofwel 0,8 procent, lager bij een stand van 9310,99 punten. Eerder op de dag stond de hoofdgraadmeter nog meer dan 400 punten in de plus. Maandag had de index meer dan 900 punten gewonnen, wat de grootste puntenwinst op een dag ooit was.

"We proberen misschien een bodem te krijgen onder de kredietcrisis, daarom hadden we de euforie van de afgelopen anderhalve dag. Nu vragen mensen zich echter af hoeveel schade de crisis heeft gedaan aan de economie en de bedrijfswinsten", zei een Amerikaanse investeerder.

De brede S&P 500 ging 0,5 procent achteruit tot 998,01 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 3,5 procent lager op 1779,01 punten.

In de Dow waren banken de winnaars, nadat de Amerikaanse overheid had aangekondigd voor 250 miljard dollar aandelen in banken te gaan kopen. Citigroup en Bank of America gingen respectievelijk 18,2 en 16,4 procent omhoog.

Dalers

Frisdrankproducent Coca-Cola was de grootste daler onder de dertig hoofdfondsen. Concurrent Pepsi had eerder op de dag tegenvallende kwartaalresultaten gepubliceerd. Coca-Cola verloor 7,5 procent, Pepsi ging in de S&P 11,9 procent achteruit.

Ook chipfabrikant Intel, dat na sluiting van de handel cijfers over het derde kwartaal zou publiceren, stond onderin de Dow met een koersverlies van 6,5 procent. Beleggers vreesden de gevolgen van de economische teruggang.

Stijging

Johnsons & Johnson, een producent van geneesmiddelen en verzorgingsproducten, opende zijn boeken eerder op de dag. Het concern rapporteerde een winststijging van 30 procent. Het in de Dow genoteerde fonds won 2,1 procent.

Nasdaq

In de Nasdaq gingen de koersen over een breed front omlaag. Online boekverkoper Amazon was de hekkensluiter met een min van 9,9 procent. Internetbedrijf Yahoo! werd 6,3 procent minder waard. Ook computerfabrikant Dell stond onderin met een koersdaling van 7,3 procent.

Olie

De olieprijs daalde ten opzichte van het begin van de dag met 2,4 procent. Een vat ruwe olie kostte 79,30 dollar. De grote oliefondsen in de Dow verloren hierdoor. Chevron en Exxon Mobil moesten 1,9 en 0,9 procent inleveren.

Euro

De euro was 1,3655 dollar waard, dezelfde stand als bij het slot van de Europese handel.