AMSTERDAM - Het plan van minister Wouter Bos (Financiën) om 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor steun aan banken en verzekeraars zal het sentiment op de aandelenbeurs niet ten goede komen. Dat zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer vrijdag.

"Dergelijke plannen jagen beleggers alleen maar meer schrik aan en de beurzen kampen al met een acceleratie van paniek", aldus Koenders.

Azië

De Amerikaanse beursgraadmeters verloren donderdag voor de zevende handelsdag op rij terrein door de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis. In Azië speelde zich op de beurzen vrijdag een bloedbad af. De Japanse hoofdindex, de Nikkei, leed de grootste daling op een dag sinds 1987.

Koenders verwacht dat de Europese beurzen vrijdag openen met verliezen tussen de 6 en 10 procent. "Een krach". Het verlies op de AEX zal 15 tot 20 punten zijn ofwel 5 tot 8 procent.

Problemen

Volgens Koenders moet het plan van Bos meer gezien worden als vangnet dan als reddingsactie. "Bedrijven moeten het zelf zien te rooien, lukt dat niet dan kunnen ze op die 20 miljard terugvallen. Dat betekent wel dat die bedrijven zwaar in de problemen zitten."

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam sloot donderdag met een verlies van 1,3 procent op 281,97 punten. De MidKap eindigde met een winst van 0,5 procent op 400,39.

Wall street

Op Wall Street ging het donderdag opnieuw flink mis. De belangrijkste indices daalden voor de zevende dag op rij met verliezen tussen de 5,5 en 7,6 procent. Volgens Koenders ging er donderdag op Wall Street 900 miljard dollar aan beurswaarde verloren. "Wereldwijd storten de beurzen in met een tot nog toe ongekende magnitude."

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,3520 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag stond de Europese munt nog op 1,3645 dollar.