TOKIO - Op de belangrijke aandelenbeurzen in Azië speelde zich vrijdag een bloedbad af.

Handelaren deden hun aandelen massaal van de hand en de beursbarometers sloten met groot verlies. De Japanse hoofdindex, de Nikkei, noteerde de grootste daling op een dag sinds 1987.

"Het is vrijwel allemaal psychologisch", aldus een analist. "En het houdt niet op voordat de zorgen over het financiële systeem voorbij zijn".

Nikkei

De Japanse Nikkei-index sloot 9,6 procent lager op 8276,43 punten. Dat is een verlies van 881,06 punten. In de middaghandel stond de Nikkei nog op een verlies van bijna 11 procent. De index verloor deze week al 24 procent. Dat is meer dan twee keer zo veel als in de week dat de beurzen in 1987 ineenstortten. "Dit is paniek. New York, valuta... niets is nog te vertrouwen", aldus een analist.

Ook de Australische All Ordinaries maakte een smak en sloot 8,2 procent lager op 3939,5 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index leverde 4,1 procent in op 1241,47 punten. De Hang Seng-index in Hongkong sloot met een verlies van 7,2 procent op 14.796,87 punten.

De Japanse premier Taro Aso liet vrijdag weten dat dergelijke zware koersvallen een negatief effect zullen hebben op de Japanse economie. De Japanse minister van Financiën Kaoru Yosano riep handelaren op "hun hoofd koel te houden en een rustige beoordeling te maken van de Japanse economie".

De verliezen op de Japanse beurs kwamen in een stroomversnelling terecht toen bekend werd dat een kleinere verzekeraar, Yamato Life Insurance, failliet was gegaan. Volgens analisten heeft het bankroet vrijwel niets te maken de wereldwijde kredietcrisis.

Een geldinjectie van de Japanse centrale bank, die vrijdag 4,5 triljoen yen (33,6 miljard euro) in de economie pompte, kon de paniekverkopen op de beurs niet tegenhouden.