NEW YORK - De Amerikaanse beursgraadmeters verloren donderdag voor de zevende handelsdag op rij terrein, door aanhoudende zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis. De beurskoersen gingen opnieuw over de gehele linie stevig omlaag.

Beleggers vrezen dat de woensdag aangekondigde gecoördineerde renteverlagingen door centrale banken wereldwijd een recessie niet kan tegenhouden.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een verlies van 678,91 punten (7,3 procent) op een stand van 8579,19 punten, het laagste niveau in meer dan vijf jaar. De S&P 500-index gaf met een verlies 75,02 punten, ofwel 7,6 procent, op 909,92 punten nog wat meer terrein prijs.

De technologie-index Nasdaq moest de winst van eerder op de dag inleveren en verloor 95,21 punten (5,5 procent) op 1645,12 punten.

"Er is nog een belangrijke nervositeit over de duur van de kredietcrisis en de problemen die nog voor de boeg liggen'', aldus een handelaar in New York. "Beleggers zijn bang voor wat ze niet weten en die angst zet ze aan tot de verkoop van hun aandelen. Vragen stellen is voor later.''

General Motors

Autofabrikant General Motors denderde liefst 31 procent omlaag tot 4,76 dollar. Woensdag kondigde het concern een daling van de Europese autoverkopen aan. Beleggers moeten al tijden niets van het aandeel hebben. Een jaar geleden noteerde het fonds nog boven de 43 dollar.

Olie

Ook de oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil die beide meer dan 11 procent inleverden, hadden het zwaar. Handelaren verwachten dat de vraag naar olie zal afnemen door de verslechterende economie. De olieprijs daalde donderdag met ruim 5 procent tot 84,47 dollar.

IBM

IBM was voor het grootste gedeelte van de dag wel gewild, maar moest de koerswinst aan het einde van de handel toch weer inleveren. Het aandeel eindigde 1,7 procent lager. Woensdagavond maakte het concern beter dan verwachte derdekwartaalcijfers bekend.

Daarnaast handhaafde IBM de winstverwachting voor dit jaar. De nettowinst steeg met 20 procent tot 2,8 miljard dollar ofwel 2,05 dollar per aandeel. IBM rekent nog altijd op een winst van ten minste 8,75 dollar per aandeel voor het hele jaar.

Beleggers putten aanvankelijk uit het nieuws van IBM hoop dat de investeringsbereidheid van bedrijven en consumenten niet helemaal teniet is gedaan door de kredietcrisis. Dit werd echter overschaduwd door de zorgen over de kredietcrisis.

Slot

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3605 dollar tegen 1,3650 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.