AMSTERDAM - De renteverlaging door centrale banken wereldwijd kon de Europese beleggers woensdag niet in hogere sferen brengen. Na een kortstondige opleving, zakten de koersen weer in. Ook beleggers in de Verenigde Staten waren aandelen liever kwijt dan rijk.

Bij het slot van de handel stond in Amsterdam hoofdindex AEX op een verlies van 23,78 punten (7,7 procent) tot 285,66 punten. Dat is het laagste niveau sinds mei 2003. De MidKap-index verloor 5,1 procent tot 398,57 punten. De hoofdindices van Londen, Frankfurt en Parijs verloren 4,9 tot 6,4 procent.

"Het wantrouwen in de markt is groter dan de rust die de rente-ingreep zou moeten brengen", aldus een teleurgestelde beleggingsadviseur Erwin Blok van De Vries & Co. "In Nederland zijn nog steeds veel financiële waarden op de beurs vertegenwoordigd. Wat er nu in IJsland gebeurt, raakt de sector." Volgens Blok is het wachten tot beleggers zich realiseren dat aandelen nu dusdanig goedkoop zijn, dat ze weer naar de beurs komen.

Angst

De handelsdag was woensdag al van start gegaan met forse koersverliezen. Angst voor recessie zette Europese beleggers aan tot verkopen. Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer sprak van "paniekverkopen".

Staalconcern ArcelorMittal (min 17,8 procent) en bodemonderzoeker Fugro (min 16,3 procent) waren de grootste dalers in de AEX-index. ArcelorMittal staat net als Midkap-fonds AMG, een producent van gespecialiseerde metalen, al enige tijd onder druk als gevolg van de dalende prijzen van grondstoffen. AMG daalde met 9,3 procent.

Olie

De olieprijs zakte met 3,8 procent tot 86,67 dollar per vat ruwe olie. Hiervan ondervond toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore nadeel, die 12,2 procent inleverde.

ING leed een koersverlies van 10,8 procent. De internetbank van ING, ING Direct, heeft Britse spaartegoeden ter waarde van bijna 4 miljard euro gekocht van twee geplaagde IJslandse banken, zo maakte de bank woensdag bekend.

Aegon

Het aandeel van verzekeraar Aegon sloot 2,5 procent lager, na een sterk wispelturige dag. In de ochtend zakte het fonds tot een verlies van bijna 15 procent en in de middag werd een piek bereikt boven de 9 procent.

Net als de afgelopen twee dagen werd ook woensdag nog niet gehandeld in het aandeel Fortis, zowel in Brussel als in Nederland. De Belgische toezichthouder op de financiële markten CBFA wil de handel pas weer hervatten als Fortis de markt "volledige en nauwkeurige informatie" heeft gegeven over de financiële gevolgen van de afspraken die het afgelopen weekend zijn gemaakt.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet weten te werken aan een rechtszaak tegen Fortis. De club meent dat de ingrepen van de Nederlandse en Belgische regering de belangen van aandeelhouders onevenredig hebben geschaad.

In de MidKap-index waren ASMI (min 13,4 procent), SNS Reaal (min 9,5 procent) en Pharming (min 11,4 procent) de grootste verliezers. De euro stond bij het slot van de handel woensdag op 1,3680 dollar. Bij het slot dinsdag deed de munt 1,3640 dollar.