NEW YORK - De beursgraadmeters op Wall Street zijn dinsdag na een licht hogere opening geleidelijk aan diep in het rood gezakt.

Beleggers hadden hun hoop gevestigd op een gecoördineerde renteverlaging van de Amerikaanse en Europese centrale banken, maar die ingreep bleef uit.

Banken

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kondigde wel een nieuwe noodmaatregel aan om bedrijven buiten de financiële sector met liquiditeitsproblemen te helpen.

De Fed gaat kortlopende schuldpapieren, zogenoemde commercial papers, van hen kopen. Ondernemingen gebruiken dergelijke schuldpapieren om ook bij tijdelijke tekorten aan liquiditeit de normale bedrijfsvoering te financieren.

Volgens Fed-voorzitter Ben Bernanke blijft de kans dat de inflatie niet zal afnemen een aanzienlijke zorg. Daarnaast is het risico dat de Amerikaanse economie zal verslechteren toegenomen.

Dow-Jones

Met nog ruim een half uur handel te gaan was de Dow-Jonesindex, die maandag al onder de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten dook, 3,3 procent lager op 9629 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 3,4 procent tot een stand van 1021 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,8 procent omlaag tot 1792 punten.

Fondsen

Vooral financiële fondsen kregen weer zware klappen. Bank of America maakte een smak van ruim 21 procent, Citigroup verloor 7,5 procent en JPMorgan Chase 6,5 procent. General Motors, dat auto's maakt maar ook een financieel dochterbedrijf heeft, verloor 5,8 procent.

Alcoa

Alcoa, één van 's werelds grootste aluminiumproducenten, verloor 1,9 procent. Na het slot van Wall Street maakt het concern zijn derdekwartaalcijfers bekend.

Stijger

De enige stijger in de Dow was ExxonMobil, dat 1,9 procent meer waard werd. Het olieconcern profiteerde van de gestegen olieprijs. Een vat lichte Amerikaanse olie van 159 liter kostte dinsdagavond ruim 89,50 dollar, 2 procent meer dan aan het begin van de handel.

Euro

De euro noteerde een koers van 1,3630 dollar. Dat was bij het slot van de Europese beurzen 1,3640 dollar.