NEW YORK - De beursgraadmeters op Wall Street kregen maandag zware klappen te verwerken, hoewel de verliezen tegen het einde van de handel wat afnamen.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen zakte voor het eerst in vier jaar onder de psychologische grens van 10.000 punten.

De toonaangevende index sloot 369,88 punten lager op een stand van 9955,50 punten. Dat betekent een verlies van 3,6 procent. De breder samengestelde S&P 500 zakte 42,35 punten (3,9 procent) tot 1056,87 punten.

De technologiebeurs Nasdaq moest 84,43 punten inleveren op 1862,96 punten. Dat komt neer op een verlies 4,3 van procent.

Zorgen

De beurzen werden opnieuw in de greep gehouden door zorgen over de crisis in de financiële sector. Die zorgen staken vooral de kop op door reddingsacties voor verschillende Europese banken.

Beleggers vrezen dat de kredietcrisis de gewone economie zal raken, omdat bedrijven minder geld hebben om te investeren. Die angst drukte eerder al de beurzen in Azië en Europa diep in het rood.

Ook de reddingsacties van de Belgische bank Fortis en het Duitse Hypo Real Estate zetten het sentiment op Wall Street onder druk, omdat de angst bestaat dat de crisis nog meer slachtoffers gaat eisen.

De Dow werd vooral gedrukt door heftige koersdalingen van de financials. Bank of America was de sterkste daler met een verlies van 6,6 procent.

Citigroup

Citigroup werd ruim 5 procent minder waard. De grootste Amerikaanse bank liet weten de overname van branchegenoot Wachovia door Wells Fargo via de rechter tegengehouden te hebben.

Wells Fargo maakte vrijdag bekend dat het een overeenkomst had getekend om Wachovia voor 15 miljard dollar te kopen.

Citigroup herinnerde daarop eraan dat Wachovia een overeenkomst heeft getekend dat het tot maandag alleen met Citigroup onderhandelt.

Het aandeel Wells Fargo werd 2,7 procent minder waard. Ook Wachovia (min 6,9 procent) kon niet profiteren van het nieuws.

Olie

Energieconcerns hadden last van een scherp gedaalde olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie zakte met 5,2 procent tot 89,04 dollar, het laagste niveau in acht maanden tijd.

Handelaren speculeren dat de vraag naar olie verder zal afnemen door de verslechterende economische omstandigheden.

Oliemaatschappij ExxonMobil zakte 0,8 procent, terwijl concurrent Chevron 3,2 procent goedkoper werd.

ImClone Systems

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel op Wall Street. Zo werd het biotechnologiebedrijf ImClone Systems 3 procent meer waard op het nieuws dat het wordt overgenomen door geneesmiddelenproducent Eli Lilly voor een bedrag van 6,5 miljard dollar.

De aandeelhouders van Eli Lilly waren hier echter minder van gecharmeerd. Eli Lilly maakte een smak van 7 procent.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de Amerikaanse handel 1,3495 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de munt 1,3530 dollar waard.