TOKIO - Belangrijke beurzen in Azië gingen maandag fors onderuit door zorgen over het verdere verloop van de financiële crisis en de gevolgen voor de wereldeconomie. In Japan sloot de beurs op de laagste stand in vier jaar.

De Nikkei-index kwam uit op een stand van 10.473,09 punten. Een verlies van 465,05 punten, of wel 4,3 procent. In Seoul sloot de Kospi-index met een verlies van eveneens 4,3 procent op 1358,75 punten.

De Australische All Ordinaries raakte 3,4 procent kwijt op 4544,7 punten en in Hongkong verloor de Hang Seng-index 5 procent tot onder de 17.000 punten. Het is voor het eerst in twee jaar dat de beurs in Hongkong onder die grens zakt.

Uitverkoop

De goedkeuring van het financiële reddingsplan door het Amerikaanse Congres kon niet voorkomen dat beleggers in Japan hun aandelen massaal in de uitverkoop deden. Exporterende bedrijven, technologie-fondsen en banken en verzekeraars werden het slachtoffer van de groeiende angst dat de crisis in de financiële sector een steeds grotere en langduriger invloed krijgt op de wereldeconomie.

Canon verloor 4,2 procent. Honda leverde 4,6 procent in.