BRUSSEL - De Nederlandse overheid heeft de bank- en verzekeringstak van de geplaagde bankverzekeraar Fortis in Nederland overgenomen. Dat meldden de Belgische en Nederlandse overheid vrijdag.

De overeenkomst heeft een waarde van 16,8 miljard euro. Nederland krijgt in ieder geval Fortis Bank Nederland, de Nederlandse verzekeringstak van Fortis en ABN Amro in handen. De Belgische staat houdt vooralsnog 49 procent van Fortis Bank België.

Het gaat volgens het Nederlandse ministerie van Financiën om een tijdelijke maatregel. Fortis komt weer in private handen als de rust op de financiële markten is teruggekeerd.

Rekeninghouders

Het besluit is volgens het ministerie genomen om rekeninghouders veilig te stellen. De situatie rondom Fortis zou potentiële gevolgen hebben voor de reële economie.

Leterme zei dat de beslissing is genomen "om op duurzame wijze de solvabiliteit van de bank- en de verzekeringspoot te verzekeren".

Fortis lag onder vuur door de dure overname van ABN Amro van 24 miljard euro en de kredietcrisis. De koers van het aandeel Fortis maakte de afgelopen week een diepe val. Vorig weekend werd een reddingoperatie gepresenteerd. Dit nieuwe reddingsplan vervangt het vorige plan.