TOKIO - De beurzen in Azië zijn vrijdag met forse verliezen gesloten. De Japanse beursbarometer ging de week uit op de laagste stand in drie jaar. Zorgen over de wereldeconomie en de situatie in de Verenigde Staten drukten de koersen sterk omlaag.

De Nikkei-index sloot met een verlies van 1,9 procent op 10.938,14 punten. Dat is een verlies van 216,62 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index leverde 1,4 procent in en sloot op 1419,65 punten. De Australische All Ordinaries sloot met een verlies van 1,5 procent en in Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een verlies van 1,9 procent.

De beurzen volgden Wall Street, waar de Dow-Jonesindex donderdag meer dan 3 procent verloor. De stemming op Walll Street werd onder meer bedorven door tegenvallende gegevens over de stand van zaken van de Amerikaanse economie.

Toyota

Op de Japanse beurs werden exporterende bedrijven, met name autoproducenten, hard geraakt. Toyota Motor verloor 5,3 procent en Nissan Motor leverde 7 procent in. "De Amerikaanse macrocijfers worden steeds slechter", aldus een analist.

"De Japanse economie staat er slecht voor, de Amerikaanse economie is slecht. Europa gaat ook niet goed. Straks zijn wellicht de opkomende landen aan de beurt".