AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis heeft op de effectenbeurs in Amsterdam de weg naar herstel voortgezet. De bankverzekeraar was donderdagochtend met een winst van ruim 17 procent tot 5,73 euro de onbetwiste winnaar op het Damrak.

Het aandeel, dat eerder deze week op een dieptepunt belandde van 3,59 euro, was populair, onder meer door meevallende halfjaarcijfers van ABN Amro Nederland, dat het afgelopen weekeinde door de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar in de etalage is gezet.

Behalve Fortis waren ook andere banken en verzekeraars in trek. Dat kwam mede door de instemming van de Amerikaanse Senaat met het reddingsplan om de kredietcrisis in de Verenigde Staten te bezweren.

ING

Mede door de koerssprong van Fortis, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, was de hoofdindex aan het einde van de ochtend 7,0 punten (2,1 procent) hoger op 341,25 punten. Dit was behalve aan Fortis ook te danken aan stevige koerswinsten van de andere financials ING (plus 7,1 procent) en Aegon (plus 5,4 procent).

De MidKap-index won donderdagochtend 1,3 procent tot 494,54 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 1 en de 1,3 procent.

De verliezers in de AEX waren op een hand te tellen. De producent van navigatieapparatuur TomTom was verreweg de sterkste daler, met een min van 4,9 procent tot 11,23 euro, de laagste koers ooit. De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft zijn klanten geadviseerd het aandeel te verkopen.

Aanbeveling

Bij de middelgrote fondsen ging Océ aan kop. De producent van printers en kopieermachines maakte een sprong van 9 procent na een hogere beleggingsaanbeveling van de Zwitsere zakenbank UBS.

Boskalis (min 4,5 procent) bungelde onderaan bij de MidKappers. Donderdag werd bekend dat het baggerconcern Boskalis zijn belang in het maritieme bedrijf Smit Internationale heeft uitgebreid tot 20 procent. Boskalis heeft eerder laten weten Smit volledig te willen inlijven. Beleggers vrezen dat Boskalis te veel geld voor de overname uittrekt. Smit noteerde 2 procent hoger.

De euro noteerde donderdagochtend 1,3925 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,4030 dollar.