AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon heeft woensdag op de beurs in Amsterdam een forse smak gemaakt. Het aandeel zakte kort na het middaguur tot 15,5 procent naar 5,24 euro per aandeel. Aegon wilde niet reageren op de koersval.

Door de koersval belandde het aandeel op het laagste niveau in dertien jaar. Aegon verloor daarmee 1,5 miljard euro aan beurswaarde. Bij een koers van 5,24 euro per aandeel is Aegon nog ongeveer 8,1 miljard euro waard.

De AEX noteerde woensdagmiddag 1,1 procent hoger op 335,10 punten. Andere financiële concerns zoals Fortis (plus 8,7 procent en ING (2,5 procent) noteerden juist flinke plussen. Maar SNS Reaal verloor in de MidKap-index 5,8 procent.

Lehman

"Aegon is hard getroffen door Washington Mutual en Lehman Brothers. Als de ene na de andere bank omvalt in de VS, dan heeft dat direct gevolgen voor Aegon", verklaarde handelaar Rob Koeders van Harmony Vermogensbeheer.

Vorige maand liet Aegon weten voor een bedrag van 265 miljoen euro te zijn blootgesteld aan de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en voor 125 miljoen euro aan Washington Mutual. De twee banken raakten in de problemen door de kredietcrisis.

Rond 13.00 uur noteerde het aandeel Aegon ruim 9 procent lager op 5,62 euro.