NEW YORK - De beurzen in de Verenigde Staten waren dinsdag zeer optimistisch gestemd over de komst van een nieuw reddingsplan voor de financiële sector. Beleggers wedden dat een nieuw plan voor het einde van de week wordt goedgekeurd.

Na de dramatische val van maandag kleurden de borden op Wall Steet weer zwart.

Reddingsplan

Maandag sneuvelde het door de regering opgestelde reddingsplan van 700 miljard dollar om de financiële sector te ondersteunen. Hoewel de teleurstelling onder de samenstellers groot was, zworen president George Bush, zijn minister Financiën Henry Paulson en anderen verder te gaan met onderhandelen over een nieuw plan.

Wall Street nam het 'nee' tegen het oorspronkelijke plan niet goed op en boekte maandag het grootste puntenverlies op een dag in de laatste twintig jaar. De Dow-Jonesindex kelderde ruim 777 punten, ofwel 7 procent.

Dow-Jones

De hoofdindex in New York, de Dow-Jonesindex, sloot dinsdag na een eindsprintje 4,7 procent hoger, of wel 485,21 punten, op 10850,66 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 5,3 procent tot 1164,73 procent. De technologiebeurs Nasdaq klom 5 procent, of wel 98,60 punten, naar 2082,33 punten.

Reddingsplan

Het reddingsplan zou banken en andere financiële instellingen verlossen van slechte beleggingen. Banken zouden dan weer aan elkaar geld kunnen lenen. "Hoewel het plan verre van perfect is, zou het vertrouwen hebben gegeven en mogelijk de de kredietcrisis hebben opengebroken", aldus een Amerikaanse analist.

Het vooruitzicht van een nieuw plan stemt de beleggers gerust. "Alle ogen zijn nog steeds gericht op Washington", aldus een investeerder bij PNC Wealth Management. Beleggers vermoeden dat een plan B snel zal komen.

Bovendien is "het niet ongebruikelijk dat een dag met zware verliezen wordt gevolgd door kortstondige opluchting", aldus een analist bij Merrill Lynch. Koopjesjagers zijn op de beurs actief. Daarnaast kregen beleggers goed nieuws te horen over het consumentenvertrouwen. Dankzij de verwachting voor een afzwakkende inflatie steeg het vertrouwen van de Amerikaanse consument in september.

Fondsen

De financiële fondsen profiteerden van het optimisme en waren de grootste stijgers onder de hoofdfondsen. JPMorgan Chase sloot 13,9 procent hoger, Bank of America won 15,5 procent en branchegenoot Citigroup klom 15,7 procent.

Andere winnaars waren Apple (plus 8 procent) dat maandag zijn slechtste dag sinds april 2000 beleefde en Intell (plus 8,5 procent), dat profiteerde van een opwaardering.

Olie

De prijs voor een vat ruwe olie klom weer naar een bedrag boven de 100 dollar. Een vat ruwe olie kost 101,76 dollar. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4070 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel dinsdag was de munt nog 1,4080 dollar waard.