AMSTERDAM - Aan de koersval van Fortis op de effectenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend een einde gekomen. Het aandeel van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar stond aan het einde van de ochtenhandel 10,6 procent hoger op 4,38 euro. De AEX-index noteerde op dat moment 1,7 procent hoger op 329,18 punten.

"Na extreme paniek volgt meestal extreme opluchting", duidde handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers de opleving van Fortis.

Fortis was maandag hard onderuit gegaan. Het aandeel sloot 23,6 procent lager op 3,96 euro, de laagste stand in zestien jaar. De koersval was opvallend omdat Nederland samen met de Belgische en Luxemburgse regering zondagavond had besloten 11,2 miljard euro in Fortis te steken om het concern overeind te houden.

ING

Branchegenoot ING liet maandagavond laat weten geen bod te doen op ABN Amro Nederland. Fortis heeft deze activiteiten, die het vorig jaar kocht voor 24 miljard euro, in de etalage gezet. Fortis wil minstens 12 miljard euro krijgen voor ABN Amro Nederland.

ING wil ABN Amro niet kopen omdat een overname "niet aan de eigen financiële eisen voldoet". ING stond dinsdag aan het begin van de middaghandel op de beurs 1,8 procent hoger.

Mogelijkheden

In een reactie op het afhaken van ING liet een woordvoerder van Fortis weten dat er nog "een heleboel mogelijkheden zijn voor de verkoop van ABN Amro". Door de steun van de Benelux-landen heeft Fortis "ruimte en tijd" om verdere stappen te nemen, aldus de woordvoerder.

Onder de te verkopen activiteiten valt niet de vermogensbeheertak van ABN Amro. Die is al geïntegreerd bij Fortis.

Ping An

De Britse zakenkrant Financial Times meldde dinsdag dat de Chinese verzekeraar Ping An overweegt zich terug te trekken uit een overeenkomst met Fortis om een gezamenlijk bedrijf te beginnen.

Ping An zou hiertoe voor 3,3 miljard euro een belang nemen in Fortis' vermogensbeheerbedrijf. Fortis wilde niet reageren op het bericht.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.