AMSTERDAM - De handel op de Europese aandelenbeurzen liet zich dinsdag het best omschrijven als grillig. In de ochtendhandel hadden angst en onzekerheid nog de overhand, na het afketsen van een Amerikaans reddingsplan voor de financiële sector.

In de loop van de middag gingen beleggers er steeds meer in geloven dat er snel een nieuw plan komt.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 331,45 punten, een winst van 7,9 punten ofwel 2,4 procent. In de ochtend zakte de graadmeter nog tot 310,67 punten, de laagste stand sinds augustus 2004. De MidKap-index van middelgrote fondsen eindigde de dag met een winst van eveneens 2,4 procent op 487,41 punten.

Steun

Ook een beter dan verwacht cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen gaf steun aan de handel. De vertrouwensindex van onderzoeksbureau Conference Board kwam voor de maand september uit op 59,8 punten, waar analisten rekenden op een daling tot 55,5 punten. In augustus stond de index op 58,5 punten.

Bankverzekeraar Fortis kreeg eindelijk wat lucht na dagen van zware koersdalingen. Het aandeel won dinsdag 11,1 procent. "Na extreme paniek volgt meestal extreme opluchting", aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Fortis

Fortis ging maandag hard onderuit. Het aandeel sloot 23,6 procent lager. Dat had volgens handelaren te maken met een dreigende verwatering van het aandeel door de ingreep van de Benelux-landen. Nederland, België en Luxemburg besloten afgelopen weekeinde 11,2 miljard euro in de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar te steken om te voorkomen dat het concern zou omvallen.

ING schommelde lang tussen winst en verlies, maar sloot met een plus van 4,1 procent. Maandag verloor het bankconcern ruim 18 procent. ING ontkende maandagavond geruchten dat het plannen heeft om een bod uit te brengen op de delen van ABN Amro die Fortis vorig jaar heeft verworven.

Heineken

De dalers in de AEX waren op een hand te tellen. Bierbrouwer Heineken verloor 2 procent, waarmee het onderaan stond.

Bij de middelgrote fondsen leed internetbank BinckBank (min 2,9 procent) het grootste verlies. Eerder op de dag stond het aandeel bijna 8 procent lager. Nadat het bedrijf liet weten niet geraakt te zijn door de kredietcrisis werd een deel van het verlies goedgemaakt.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4080 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel maandag was de munt nog 1,4380 dollar waard.