TOKIO - De afwijzing van het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector zorgde dinsdag voor forse verliezen op de belangrijkste beurzen in het Verre Oosten.

De Nikkei-index sloot 4,1 procent lager op 11.259,86 punten, een verlies van 483,75 punten. De Australische All Ordinaries ging met 4,3 procent onderuit bij een stand van 4631,3 punten. De Hang Seng-index in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van 2,4 procent. Alleen de Kospi-index in Seoul hield de schade relatief beperkt. De graadmeter sloot op 1448,06 punten, een verlies van 0,6 procent.

In Tokio hadden de financiële fondsen het zwaar te verduren. Mitsubishi Financial Group, de grootste bank van Japan die maandag aankondigde een belang van 21 procent te kopen in de Amerikaanse bank Morgan Stanley, verloor bijna 5 procent. Mizuho Financial Group, de tweede bank van het land, leverde ruim 4 procent van zijn beurswaarde in.

De onzekerheid over de Amerikaanse economie zette ook de belangrijkste exporteurs van Japan onder druk. Zo verloren electronicaproducenten Canon en Sony beide ruim 6 procent, en gingen autofabrikanten Honda en Toyota met respectievelijk bijna 4 en 5 procent achteruit.