AMSTERDAM - Het optimisme over het reddingsplan voor de geplaagde bankverzekeraar Fortis was maandagochtend van korte duur. Beleggers vrezen dat het ingrijpen van de nationale overheden van de Benelux-landen zal leiden tot een grote 'verwatering' van het aandeel.

Halverwege de ochtend noteerde het aandeel een min van ruim 20 procent op 3,99 euro, het laagste niveau in zestien jaar tijd. Vervolgens nam het verlies aftot een min van 9 procent. Afgelopen vrijdag kelderde het aandeel Fortis met ruim 20 procent door groeiende zorgen over de continuïteit van het concern.

Zondag werd bekend dat het geplaagde concern deels wordt gekocht door de overheden van Nederland, België en Luxemburg. De bedoeling is dat de vorig jaar door Fortis gekochte ABN Amro-onderdelen worden verkocht. “We mogen blij zijn dat Fortis is gered. Maar voor bestaande aandeelhouders betekent dit een enorme verwatering van het aandeel”, aldus analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Negatief

Ook Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer denkt dat de operatie zal leiden tot een grote verwatering. “Vaak werkt nationalisering van beursgenoteerde ondernemingen negatief uit voor bestaande aandeelhouders”, aldus de handelaar.

Volgens beleggingsadviseur Olaf Arends van Westland/Utrecht stond het aandeel ook onder druk door de vele onzekerheden rond het reddingsplan. “Waar beleggers een enorme hekel aan hebben is onzekerheid”, aldus Arends.