NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag fors onderuit gegaan nadat een reddingsplan van de regering voor in nood geraakte banken was gesneuveld in het Congres. Vooral financiële aandelen gingen in de uitverkoop.

De toonaangevende Dow-Jonesindex maakte een duikeling van ruim 777 punten, ofwel 7 procent, naar 10.365,45 punten. Dat is in punten de scherpste daling ooit op één dag.

De breder samengestelde S&P 500-index kelderde 8,8 procent tot een stand van 1106,42 punten. Dat is de grootste procentuele daling sinds oktober 1987.

De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 9,1 procent lager op 1983,73 punten. Dat is de sterkste daling in procenten sinds april 2000.

Schok

Het 'nee' van het Huis van Afgevaardigden tegen het voorstel om banken en andere financiële instellingen te verlossen van slechte beleggingen, kwam voor beleggers als een schok.

Er leek zondag overeenstemming te zijn over de noodzaak van de maatregelen, hoewel veel parlementariërs er moeite mee hadden.

Belastinggeld

Dat 700 miljard dollar aan belastinggeld op het spel zou worden gezet om banken en hun aandeelhouders uit de brand te helpen, bleek voor de meeste afgevaardigden evenwel toch een brug te ver.

Zij blokkeerden het ook bij de bevolking zeer impopulaire plan van minister van Financiën Henry Paulson.

"Ik kan niet geloven dat ze elkaar niet hebben weten te vinden om tot een oplossing te komen", reageerde een handelaar in New York.

"Er was een complete ramp voorspeld als ze er niet uit zouden komen. Iedereen verwachtte dan ook dat het voorstel het zou halen."

Noodzaak

De noodzaak van een oplossing voor de kredietcrisis, die al ruim een jaar woedt op de financiële markten, werd uitgerekend maandag nog eens extra onderstreept.

Wachovia, een van de grootste Amerikaanse banken, zit in moeilijkheden en wordt noodgedwongen overgenomen door branchegenoot Citigroup. Het aandeel Wachovia kelderde ruim 80 procent.

Citigroup

In de Dow verloren de banken Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase tussen de 11,9 en 17,6 procent.

De geplaagde verzekeraar AIG was de sterkste daler (min 20,6 procent), gevolgd door het creditcardbedrijf American Express (min 17,6 procent).

Technologiesector

Ook de recessiegevoelige technologiesector moest het flink ontgelden. De fabrikant van onder meer computers, mobieltjes en muziekspelers Apple verloor bijna 18 procent.

Het bedrijf kreeg afwaarderingen van verscheidene analisten. Internetreus Google daalde bijna 12 procent.

Oliemaatschappijen

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron kregen ook flinke klappen. Zij daalden respectievelijk 8,2 en 10,9 procent.

De olieprijs daalde ruim 10 procent omdat handelaren vrezen voor een recessie nu het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector voorlopig van de baan lijkt. Economische teruggang gaat over het algemeen gepaard met een dalende vraag naar olie.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,4450 dollar. Aan het eidne van de Europese beurshandel was de munt 1,4380 dollar waard.