TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag over een breed front omlaag.

De handel stond onder druk door berichten dat er nog geen overeenstemming is bereikt over het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector. Ook de ondergang van de Amerikaanse hypotheekbank Washington Mutual zette het sentiment in Azië onder druk.

De onderhandelingen over het 700 miljard dollar kostende reddingsplan liepen donderdagnacht vast in het Congres. Volgens de Democraten heeft de Republikeinse presidentskandidaat John McCain de onderhandelingen gesaboteerd. De onderhandelingen worden vrijdag voortgezet.

WaMu

Ondertussen werd ook bekend dat de grote hypotheekbank Washington Mutual (WaMu) onder druk van de kredietcrisis failliet is gegaan. Het is het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis. JPMorgan Chase neemt de bezittingen van WaMu over voor 1,9 miljard dollar. Beleggers vrezen dat er nog meer slachtoffers zullen vallen door de financiële crisis.

In Tokio ging financieel dienstverlener CSK Holdings onderuit nadat het bedrijf waarschuwde voor een verlies over het lopende boekjaar als gevolg van de crisis. Het aandeel verloor 9 procent.

Nikkei

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot met een verlies van 113,37 punten (0,9 procent) op 11.893,16 punten, de laagste stand in acht dagen. In Seoul verloor de Kospi 1,7 procent en de beurs in Sydney daalde 0,5 procent.

De Hang Seng in Hongkong sloot met een verlies van 1,3 procent. Dat kwam onder meer door een koersdaling van meer dan 5 procent van het aandeel Ping An. De Chinese verzekeraar heeft last van de onrust rond Fortis, waarin het een belang heeft van 5 procent.